Zabil české dítě v Chorvatsku granát? Chlapec ho měl najít přímo v autě, píší média

Chorvatská policie

Výbuch auta s Čechy v Chorvatsku

Chorvatská policie vyšetřuje výbuch auta s českými turisty v Chorvatsku, při kterém ve středu zemřel devítiletý chlapec a dvě ženy a muž utrpěli zranění. Podle chorvatských médií měla rodina v autě převážet výbušniny a explozi údajně způsobil granát z ručního minometu. Policie v pátek uvedla, že v souvislosti s výbuchem vyšetřuje 46letého občana České republiky.

„Slyšel jsem výbuch a pak nářek a křik. Bylo to nepříjemné. Dítě leželo nehybně,“ uvedl pro chorvatský web net.hr Slobodan Olujić, který se nacházel poblíž místa výbuchu. Chlapcův otec mu vysvětlil, že otevřel kapotu, pak se ozval výbuch a ukazoval směrem k dítěti, které mělo viditelně těžká zranění v oblasti břicha.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na Islandu havaroval autobus s 22 českými turisty. Dva skončili v umělém spánku

Zranění utrpěli i dvě ženy a muž, kteří v autě cestovali. Jedna z nich utrpěla zranění na hlavě, druhá na břiše. „Jde o penetrující poranění břicha. Po prvotním ošetření byla paní ihned operována a následně umístěna na jednotku intenzivní péče. Její současný stav je stabilizovaný,“ řekl chirurg Nediljko Jović. Muž byl po poskytnutí pomoci propuštěn do domácího ošetřování.

Policisté uvedli, že rodina v autě převážela neznámý výbušný systém. „Výbušnina explodovala mimo vůz. Policisté stále zjišťují okolnosti, proč se výbušnina v autě nacházela,“ uvedla mluvčí zadarské policie Ivana Grbinová.

Web net.hr uvedl, že údajně mělo jít o granát z ručního minometu. Dítě s ním prý mělo klepat o asfalt, což vedlo k výbuchu, jelikož taková zařízení nemají pojistku, ale aktivují se úderem. Novi list rovněž vyvrátil fámy dalších médií, že šlo o výbuch plynové lahve, kterým by odpovídal jiný typ poranění. Nešlo totiž o popáleniny, které výbuchy plynových lahví obvykle způsobují.

Policie pokračuje ve vyšetřování, které by mělo ukázat, odkud Češi nebezpečný projektil získali. „Policie událost nadále vyšetřuje a provádí další úkony trestního řízení s cílem zjistit veškeré okolnosti jejího vzniku,“ píše zadarská policie.

Informaci o úmrtí devítiletého chlapce potvrdilo také české ministerstvo zahraničních věcí. „Bohužel můžeme potvrdit, že ve středu došlo k zatím blíže neupřesněnému výbuchu, při kterém zemřel český občan a další dva byli zraněni. Náš zastupitelský úřad je v těsném kontaktu s policií a je připraven poskytnout standardní konzulární asistenci. Zatím nemáme žádné potvrzené informace o tom, co výbuch způsobilo,“ sdělil pro CNN Prima NEWS mluvčí ministerstva Daniel Drake.

Chorvatská policie v pátek uvedla, že v souvislosti s výbuchem vyšetřuje 46letého občana České republiky. Podle kriminalistů muž dopustil, aby dítě odneslo do jejich auta výbušné zařízení nalezené na označeném vojenském cvičišti. Dítě ho následně přivedlo k explozi při neplánované zastávce kvůli poruše vozidla.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zdrogovaný agresor v Brně přepadl benzinku. Zadržet se ho podařilo díky řidiči trolejbusu

Tagy: