Balšínek: V ODS je křídlo pro spolupráci s ANO. Vláda je nerozhodná, výjimkou je jedna věc

Dalibor Balšínek

K VĚCI 18.9.2023

V ODS je křídlo, které si dovede představit koalici s hnutím ANO Andreje Babiše. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to uvedl šéfredaktor týdeníku Echo Dalibor Balšínek. Vláda je podle něj až na jednu věc „strašlivě nerozhodná“.

Balšínek nastínil, že ne každému vyhovuje velmi široká koalice, která se podle něj s nadsázkou skládá od neomarxistů až po silné konzervativce a řadě těchto subjektů nemusí vyhovovat. „Myslím, že uvnitř ODS skutečně existuje křídlo, které se současnou vládní koalicí není spokojené,“ uvedl šéfredaktor týdeníku Echo. „Dovedu si představit, že to křídlo, které si dovede představit koalici s Andrejem Babišem, může v rámci ODS získávat sílu,“ dodal.

ČTĚTE TAKÉ: SPD chce do vlády. Vyzveme hnutí ANO, aby do toho šlo s námi, říká Radim Fiala

Ze složení koalice vyplývá i její nejednotnost v mnohých otázkách. „Vláda vypadá strašlivě nerozhodně, s výjimkou jedné věci, a to v postoji k Ukrajině,“ vysvětloval Balšínek s tím, že si dovede představit, že se v budoucnu mohou rýsovat i jiné koalice, než známe doposud.

Do parlamentních voleb je nicméně daleko, ty nadcházející do Bruselu ale mohou mnohé naznačit. „První signály o atmosféře ve společnosti dají až volby v květnu, kdy to budou ty do Evropského parlamentu. To bude nějaký první signál,“ nastínil další vývoj.

Balšínek také upozornil, že se pětikoalice nepouští do žádných odvážných akcí. Má to svůj důvod. „Jsem přesvědčený, že současná vláda dovládne do konce řádného volebního období. Na tom mají zájem úplně všichni,“ dodal s tím, že proto kabinet nedělá nic zásadního a konkrétního, co by například vedlo k ozdravení ekonomické situace.

Tagy:
ODS koalice K věci ANO 2011 šéfredaktor vláda kabinet Dalibor Balšínek Echo24