Baník ho nechtěl, ve West Hamu ho přirovnávají k legendě. Anglie opěvuje Coufala

Čeští fotbalisté Tomáš Souček a Vladimír Coufal v dresu West Hamu

Vladimír Coufal si v utkání proti Leicesteru odbyl premiéru v dresu West Hamu

Jako z filmu. Příběh českého fotbalisty Vladimíra Coufala by mohl být námětem pro nejeden scénář. Bývalý obránce Slavie Praha si o víkendu odbyl premiéru v nejslavnější fotbalové soutěži světa. Start v anglické Premier League zvládl bravurně a užil si vítězství 3:0 na hřišti Leicesteru. Jeho výkon chválil kouč, fanoušci ho dokonce přirovnávali ke klubové legendě. Přitom v Česku ho v dorostu nechtěl Baník Ostrava, protože byl příliš malý.

V Anglii čekal českého beka hodně ostrý start. Poprvé se v dresu Kladivářů představil na hřišti Leicesteru, který do té doby nasázel soupeřům 12 gólů za pouhé tři zápasy. Proti soupeři z Londýna, tedy novému týmu Coufala, se však neprosadil ani jednou. „Coufal předvedl fantastickou práci. Byl lepší, než jsme očekávali. Měl s námi pouze dva tréninky. Neměl příliš času poznat spoluhráče a vstřebat naše pokyny, ale předvedl skvělý cit pro hru i velké zkušenosti,“ rozplýval se nad výkonem českého novice v týmu asistent trenéra Alan Irvine.

Před prázdnými tribunami stánku King Power Stadium předvedl Coufal svou tradiční hru. Byl velmi silný v osobních soubojích, piloval pravou lajnu a často podporoval útok. V jednom z klíčových momentů dokázal ve vápně zastavit největší hvězdu soupeře Jamie Vardyho, který předtím motal hlavy obraně West Hamu, ale český bek ho skluzem obral o míč. „Ten člověk má snad čtyři nohy a dvanáct plic,“ obdivoval ho jeden z fanoušků na sociálních sítích.

A přidali se další. „Počítám, že by mohl být jako Zabaleta. A k tomu je běhavější a s lepšími centry,“ zavzpomínal na legendu klubu jeden z nových obdivovatelů Coufalovy hry. „Několikrát nás zachránil a dokáže hrát jako křídlo i bek současně,“ liboval si na Twitteru další uživatel.

A jak hodnotil utkání samotný Coufal? „Chtěl bych poděkovat všem mým spoluhráčům za podporu, kterou mi dali před zápasem. Zvláště musím poděkovat Tomáši Součkovi za to, že se tady o mě stará,“ nezapomněl zmínit dalšího Čecha v týmu.

Pravý obránce má tak za sebou úžasný den na té nejlepší fotbalové scéně. Jenže vše mohlo být jinak. V dorostu se totiž kvůli výšce a výkonosti neprosadil v ostravském Baníku a uvažoval o konci kariéry. Díky své pracovitosti se přes amatérské soutěže dostal do Hlučína. „V Hlučíně už v souvislosti s ním poprvé padala přirovnání jako stroj nebo robocop. Protože vyrostl a nabral svalovou hmotu. Makal, stal se kapitánem dorostu a brzy už hrál za tamní chlapy druhou ligu,“ zavzpomínal redaktor deníku Sport Michal Kvasnica.

Poté jeho kariéra pokračovala směr Opava, Liberec, Slavia, reprezentace a teď ukázal, že se o něm bude jako „o stroji“ mluvit i ve slavné Premier League.

Tagy: