Hrozivá nehoda letadla, pilot se zapíchl čumákem přímo do chodníku. Jako zázrakem přežil

Podle policie pilot přežil díky záchrannému systému, který aktivoval padák

Hrozivá nehoda letadla, pilot se zapíchl čumákem přímo do chodníku.

Poblíž belgických Brugg se zřítilo sportovní letadlo. Stroj dopadl přímo na ulici. Pilot z hrozivě vypadající nehody ale vyvázl bez zranění. Podle policistů mu život zachránil speciální bezpečnostní systém, který vypustil padák. Proč k nehodě došlo, zatím není jasné.

Potíže dvoumístného letadla u belgických Brugg zachytila kamera. Ze záběrů je patrné, jak letadlo klesá nosem napřed k zemi. Podle svědků pádu předcházel výbuch, informuje web Daily Mail. Zpočátku se zdá, že letadlo klesá pomalu. Když se ale přiblíží zemi, je jasné, že tohle měkký dopad rozhodně nebude.

Pak s hlasitým nárazem dopadne na chodník před domem v Sint-Andries a jeho levé křídlo zasáhne bílou dodávku a plot. Díky tomu zůstalo letadlo v poloze čumákem k zemi a ocasem vzhůru. K překvapení všech z něj pak vyskočil pilot prakticky nezraněn.

Policisté, kteří pilota označili za zkušeného, ​​uvedli, že byl ošetřen v nemocnici. Poznamenali také, že rozhodnutí nasadit balistický záchranný systém (BRS), který vypustil padák, mu téměř jistě zachránilo život.

BRS je navržen tak, aby zabránil tvrdému dopadu, a zachránil tak v případě komplikací pilota i celé letadlo. K jeho aktivaci musí pilot zatáhnout za páku, která vystřelí padák ze zadní části letadla, což umožní stroji relativně měkké přistání. Kvůli hmotnosti mohou BRS používat pouze malá letadla.

Případem se zabývá i příslušný letecký úřad. Proč k nehodě došlo, zatím zveřejněno nebylo.

Tagy: