Bez elektřiny jsou stále tisíce domácností v Česku. Nejhůře na tom jsou dva kraje

Vítr vyvrátil stromy na silnici mezi Stají a Zhoří na Vysočině a poškodil zde elektrické vedení. (28. 12. 2020)

Bez elektřiny bylo v pondělí ráno v Česku 3 700 domácností. Nejvíce problémů je v Pardubickém a Ústeckém kraji, většina těchto poruch vznikla v noci. Nejčastěji jsou způsobeny pádem stromů či větví do vedení, na jejich odstranění energetici pracují. Vyplývá to z údajů distribučních firem ČEZ a EG.D. Podle Českého hydrometeorologického ústavu bude vítr odpoledne a večer slábnout.

Situace se výrazně zlepšila proti noci. Ve 04:00 evidoval ČEZ bez proudu 12 tisíc domácností. Největší problémy byly na Vysočině, ve středních Čechách a v Plzeňském kraji. „Tyto poruchy už se většinou podařilo opravit. Přibývají ale nové,“ řekla mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

ČTĚTE TAKÉ: Povodně už hrozí na více než 160 místech v Česku. Nejhorší situace je na Ohři a Labi

Dnes v 09:00 evidoval ČEZ na vysokém napětí 28 poruch. Znamenalo to právě 3 700 odběrných míst bez proudu. V Pardubickém kraji jich je 1 200, v Ústeckém kraji 800, na Vysočině a v Královéhradeckém kraji shodně 500 a v Moravskoslezském kraji 400. „Technici jsou v terénu, na obnovení dodávek pracují,“ podotkla mluvčí.

Distribuční společnost EG.D ze skupiny E.ON, která působí na jihu Čech, Vysočině a na jižní Moravě, ráno už zvýšenou poruchovost neevidovala. Bez proudu mohou zůstávat například rekreační objekty v odlehlejších oblastech.

Také EG.D ale v předchozích dnech měla tisíce odběratelů bez proudu. „O vánočním víkendu jsme od pátku do Štědrého dne řešili na našem distribučním území více než 200 poruch na vedení vysokého napětí a další stovky na vedení nízkého napětí,“ uvedl v pondělí mluvčí Lubomír Budný.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Pozor na zamrzlá okénka a prázdnou nádrž. Auto v zimě neochrání ani garáž, varují experti

Tagy: