Horníci přišli o práci, tak postavili kopii dolu. Muzeum na Mostecku nemá ve světě obdoby

Podkrušnohorské muzeum

CNN_Domácí: HORNICKE MUZEUM

V Mostě vzniklo unikátní hornické muzeum, které nemá v mnoha ohledech ve světě konkurenci. Bývalí horníci tady postavili přesnou kopii uhelného dolu, kde si návštěvníci můžou dokonce na vlastní kůži vyzkoušet práci s opravdovými důlními stroji.

Unikátní Hornické muzeum vzniklo v Kopistech u Mostu v roce 2007. Tehdy se parta horníků, kteří postupně kvůli rušení šachet přicházeli o práci, rozhodla, že se prostředí, ve kterém někteří několik desítek let pracovali, nechtějí vzdát. Zbyněk Jakš, ředitel Hornického muzea, vzpomíná: „Postupně, jak se ty šachty zavíraly, tak se nám podařilo brát si ty exponáty a věci, co tam byly, a vlastně jsme i díky tomu to muzeum dotáhli až do dnešní podoby. Budu úplně neskromný, jsme na to pyšní.“

To, co se jim tady během let podařilo vybudovat, nemá ve světě obdoby. Návštěvníci se do detailu seznámí s prací horníků, ale i s tím, jak to vypadalo v hornických sprchách.

„Když horníci přišli do práce, svlékli se úplně do naha, prošli do sprch, tam si vzali montérky a šli fárat. Když vyfárali, svlékli se z toho špinavého a šli se vysprchovat. A pak tady třeba pět až deset horníků stáli ohnutí a jeden druhému myl záda,“ vypráví dál Zbyněk Jakš.

Nejstarší stroj, který tu mají, je z roku 1981. V provozu byl až do roku 1995 a stále je funkční. Sloužil k dopravě horníků pod zem a po šichtě ven. Ale hlavně byl určen k vytahování důlních vozíků na povrch. To nejdůležitější ve všech dolech ale bylo vždycky pod povrchem a stejné je to i v tomto muzeu.

Jedno z největších lákadel hornického muzea je i přesná replika důlní šachty – 300 metrů dlouhá maketa uhelné štoly vznikla na místě, kde se dříve uhlí těžilo. Kopie dolu je vystavěná na povrchu, iluze je dokonalá a návštěvník si po pár minutách připadá, jako by byl opravdu stovky metrů pod zemí.

„Ukážeme, jak ti havíři žili, když se pracovalo a museli být v tom rámusu,“ říká průvodce Martin Muck. Doslova osahat, prolézt nebo vyzkoušet si v Hornickém muzeu můžete i obří stroje, které ještě před pár lety těžily uhlí.

V muzeu se mohou návštěvníci svézt i vláčkem, takzvanou závěsnou drážkou, která horníky přepravovala na pracoviště. V tuto chvíli zatím není jiná možnost, kde se tímto unikátním vláčkem svézt. Tedy pokud nesfáráte tisíc metrů pod zem do dolů na Ostravsku, kde se právě těmito vláčky horníci stále přepravují. Expozice hornického muzea je opravdu velký zážitek. A to jak pro malé, tak i pro velké návštěníky. Najdete ho mezi Mostem a Litvínovem. Otevřeno tu mají každý den, kromě pondělí.

Tagy:
muzeum hornické muzeum Most Česko Podkrušnohorské technické muzeum