Vinařství Cibulka je chloubou Pálavy. Zdejší bio víno je oceňované i ve světě

Vinařství Cibulka

Cibulka2

Slunce, péče a láska. To jsou hlavní ingredience, které potřebuje dobré víno. Alespoň podle Petra Cibulky, který před lety založil rodinné vinařství. Na rozdíl od většiny vinařů na Moravě se věnuje především červenému vínu, které pěstuje bez používání chemie. A jak zaznělo v pořadu Prima Česko investovaná energie se mu vrací. Chuť bio vín z Pálavy si oblíbili nejen lidé v Česku, ale i ve světě.

Rodina vinaře Cibulky objevila v Mikulově před sedmi lety zpustlý letohrádek Portz Insel. Cibulkovým se zalíbil natolik, že z něj udělali srdce svého vinařství. A tak je dnes místo, které v dávné minulosti hostilo i císaře Leopolda I., oblíbeným cílem turistů. A to nejen proto, že zdejší víno sbírá ocenění i ve světě.

K letohrádku původně patřily hospodářské stavby, které ale během čtyř set let postupně zchátraly. Toho majitelé dokázali využít a do jejich ruin vestavěli romantické bistro. „Přijeli jsme ze Znojma po cyklostezce ze Znojemské oblasti. Porovnáváme, je to pěkný víno. Jsem spokojený,“ pochvaluje si zdejší atmosféru návštěvník Jiří Polický.

Cibulkovi v letohrádku pěstují dva druhy vína. „Konkrétně Chardonney a Pinot Noir, které zpracováváme pro naše biosekty. Ty necháváme zrát tady v našich sklepích,“ říká Jan Cibulka, marketér a obchodník. V pořadu Prima Česko dodává, že víno pěstují v bio kvalitě. Vinohrady nejsou ošetřovány chemicky, hnojí se pouze kravským nebo koňským hnojem. „Takže ty vinohrady jsou v podstatě jako zahrádka, rostou tam různé bylinky, květiny, lítají tam motýli, jsou tam pavouci, takže je to opravdu zdravé prostředí.“

Bio vinařství je nejen šetrné k přírodě, zdejší víno mohou pít i lidé, kteří jsou citliví na síru. Na rozdíl od většiny jihomoravských vinařství se rodina Cibulkových specializuje na červená vína. Jejich vlajkovou lodí je Cabernet Souvignon. A jak říká majitel vinařství Petr Cibulka, bez citlivé péče se dobré víno neobejde: „Červené víno na Moravě samozřejmě musí být zpracováno reduktivnějším způsobem, dělat zelenou sklizeň, chodit do toho vinohradu častěji než je obvyklé a prostě odpracovat si to. To je cesta k úspěchu.“

Energie věnovaná pěstování a zpracování se jednoznačně odráží v kvalitě vína, které je nejprodávanějším biovínem v Česku. Rádi ho kupují ale i Francouzi. Sekty Cibulkovi vyrábí klasickou šampaňskou metodou. Pro kvašení používají barikové sudy, aby měla vína plnější chuť.

Ve 400 let starých sklepích, které patří k letohrádku, právě teď zraje Chardonney. Podle zákona musí sekty zrát minimálně devět měsíců. „Tady ta mangunka konkrétně zraje už čtvrtým rokem, ale máme tam vína, která zrají i pět let a více,“ dodává Jan Cibulka s tím, že platí – čím déle tím lépe. Ne nadarmo se totiž říká, že pivo vaří člověk a víno dělá Bůh – tedy že vinařům pomáhá s kvalitou hlavně čas a příroda.

Tagy: