Armádě chybí vojáci i kvalitní výbava, varuje Šándor. Zhodnotil i možný útok Ruska na Polsko

Bezpečnostní expert zhodnotil stav české armády

Některé státy Evropy se připravují na možná bezpečnostní rizika. O budování velké armády, která by odstrašila Rusko, se intenzivně mluví například v Polsku. Bezpečnostní expert Andor Šándor ve vysílání CNN Prima NEWS upozornil na nedostatky české armády, která podle něj při současné bezpečnostní situaci nemá odpovídající kvalitu.

Česká republika má podle Šándora štěstí, že je obklopena přátelskými zeměmi. Kvalita české armády podle něj totiž neodpovídá současné bezpečnostní situaci. „Česká armáda má problém v tom, byť se to nová ministryně Jana Černochová (ODS) snaží vyřešit, že nemá odpovídající a kvalitní tankové vojsko, bojová vozidla pěchoty, létá na starých vrtulnících a nemá dobrou protiraketovou a protivzdušnou obranu,“ sdělil expert ve vysílání CNN Prima NEWS s tím, že spousta věcí se zanedbala. „Počet vojáků v této bezpečnostní situaci neodpovídá potřebám,“ zdůraznil.

Česko plánuje koupit americké letouny F-35. „Pokud by byly použity pouze pro protivzdušnou obranu České republiky, tak je to velmi drahý stroj, který podváže akvizice armády a disproporce v její výzbroji bude pořád stejná,“ zdůraznil odborník. Podle něj by si Česko nejprve mělo ujasnit, jakou armádu chce, pro jaké závazky do NATO a EU se rozhodne, a potom ji vyzbrojit.

Polsko buduje obrovskou armádu

Výrazně zbrojí například Polsko, které zahájilo nákupy tanků, stíhaček, houfnic a další vojenské techniky. „Došlo k podepsání nákupu 900 tanků a 40 letounů z Jižní Koreje, aby byly dodány velmi rychle. Poláci ve svých vojenských plánech odráží dlouholeté zkušenosti s Rusy,“ řekl Šándor a dodal, že konflikt na Ukrajině podněcuje snahu vybudovat armádu, která by z Polska učinila velmoc Evropy. „Počet by přesáhl ozbrojené síly Francie, Německa i Velké Británie,“ vysvětlil expert.

Útok na Polsko nyní ale podle něj nehrozí. „Rusko má na Ukrajině problémy. Přechod dál na Polsko, které je velmi odhodlané se bránit, by znamenal tuhý odpor, jenž by nepochybně vyvolal článek 5 a Rusko by se ocitlo ve válce s NATO,“ sdělil Šándor. Podle něj budou mít Rusové co dělat, aby udrželi nynější uzemní zisky na Donbase.

Tagy: