Bičuje nacisty a pátrá po artefaktu. Indiana Jones vyráží do videoherního světa

Filmový archeolog Indiana Jones se po letech vrátí do světa videoher. Xbox představil nový titul Indiana Jones and the Great Circle. Ukázka slibuje akci z pohledu první osoby, luštění mnoha různých hádanek a pátrání po zmizelém artefaktu. Příběh zavede hráče do Vatikánu, Himalájí, Thajska a také Egypta. Novinka má vyjít ještě letos, ale konkrétní datum vydání je zatím neznámé.

Indiana Jones je populární filmová postava, která se však ve světě videoher tak často neobjevuje. Osoba známého archeologa je k vidění například v úspěšné battle royale hře Fortnite a před více než 15 lety vyšly dvě Lego hry s Indianou Jonesem. Ale poslední velkou hrou byl titul s názvem Indiana Jones and the Emperor’s Tomb, jenž vyšel v roce 2003.

Po více než dvaceti letech se tím Microsoft a jeho herní divize Xbox odhodlaly k velkému návratu.

„I když jste s Indiana Jonesem nevyrůstali, znáte ho. Je to typ hrdiny, se kterým se ztotožníte, a je opravdovým dobrodruhem. To je odkaz, který chceme sdílet a být jeho součástí. Chceme vybudovat něco zajímavého a opravdového,“ řekl herní ředitel Jerk Gustafsson ze studia MachineGames, jenž na novém titulu pracuje.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V e-sportu se točí miliardy. Slovenský hráč Counter-Striku přiznal, kolik si vydělá hraním

Švédské studio, které je součástí vydavatelské společnosti Bethesda a Microsoftu, je známé díky svým střílečkám z první osoby Wolfenstein. I v nich se bojuje s nacistickými vojáky.

A jinak tomu nebude ani v Indiana Jonesovi. V ukázce na své protivníky často tasí a používá svůj bič. Mlátí je, svazuje anebo před nimi za pomoci koženého nástroje prchá. Nechybí ani zbraně jako například revolver. Vývojáři ale připomněli, že klíčovou strategií k dokončení hry má být spíše plížení a obcházení nepřátel než bezhlavé přestřelky.

„V naší hře se ocitnete v kůži ikonického hrdiny,“ řekl ředitel designu Jens Andersson a doplnil, že hrát se bude především z pohledu první osoby. Při slaňování a videosekvencích se na okamžik hra přepne do pohledu z třetí osoby, kdy hráči uvidí celou postavu Indiana Jonese.

„Díky pohledu z první osoby se stáváte součástí tohoto světa – můžete jej prozkoumávat a prožívat věci důvěrněji. Co uděláte, když budete vrženi do tohoto dobrodružství jen se svým důvtipem a bičem? Svět Indiana Jonese je světem, kde jsou záhady za každým rohem, kde závodíte s časem a přechytračíte své nepřátele při lovu artefaktů,“ uvedl Andersson.

Znalci slavné série nejspíš ocení, že hra bude zasazená do roku 1937 a období filmů Dobyvatelé ztracené archy a Poslední křížová výprava. „Cesty vás zavedou z posvátných sálů Vatikánu a vyprahlých pouští Egypta do bujných a zatopených chrámů v thajské provincii Sukhothai i na mrazivé vrcholky Himálaje,“ prozradili vývojáři.

Role Indiana Jonese je díky filmům spojená s hercem Harrisonem Fordem. Videoherní postava je mu velmi podobná, vlastně by bylo překvapením, kdyby si do ní někdo slavného herce nepromítl. Jenže tam veškeré spojení s Fordem končí.

Protagonistu namluvil herec Troy Baker. Ten mimo jiné propůjčil hlas i postavě Sama Draka z herní série Uncharted, která v mnoha ohledech nabízí podobné dobrodružství, jako slibuje Indiana Jones.

Fanoušci archeologa Jonese si zatím musí počkat na přesné datum vydání hry. Při prezentaci Xbox Developer Direct padlo, že hra vyjde ještě letos. Zároveň se objeví jen ve verzi pro počítače a konzole Xbox Series S a X.

Americký softwarový gigant Microsoft, pod nějž spadá herní studio MachineGames a vydavatel Bethesda, si totiž u držitele práv Disneyho zajistil exkluzivní dohodu, že hra zamíří pouze na jeho zařízení. Majitelé konzolí Sony PlayStation nebo Nintendo Switch tak mají prozatím smůlu.

Tagy: