Biden lepší než Reagan, Trump nejhorší. Historici vystavili vysvědčení prezidentům USA

Joe Biden je 14. nejlepší prezident americké historie. Vyplývá to z žebříčku, který na základě jejich přínosu Spojeným státům a obecné oblíbenosti sestavily desítky historiků a dalších akademiků. Vůbec nejhorší vysvědčení dostal Donald Trump. Na prvním místě se tradičně umístil Abraham Lincoln.

Jak se budou historici ohlížet za konáním jednotlivých amerických prezidentů? Nad tím se zamyslelo hned 154 akademiků z celých Spojených států, kteří sestavili žebříček všech nájemníků Bílého domu. Podobné tabulky se dělají pravidelně a pořadí prezidentů se v nich průběžně mění na základě toho, jak daná doba jejich odkaz vnímá.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Biden tlačí na munici pro Ukrajinu, rušení dodávek označil za absurdní. Zelenskyj ho varoval

V novém vydání žebříčku se objevili i prezidenti moderní éry a dva nynější sokové – současný prezident Joe Biden a exprezident Donald Trump.

Možná překvapivě se Biden umístil v první třetině nejlepších prezidentů historie, skončil na 14. příčce a dostal se i před 16. Ronalda Reagana. List The New York Times napsal, že historici ocenili, že se Biden vrátil k tradičnímu způsobu vlády. Jeho hlavní úkol – a také úspěch – byl ale údajně jediný.

I když by se Biden rád zapsal do historie například tím, že pod jeho vedením USA vykročily z covidové pandemie nebo vedly mezinárodní koalici proti ruské agresi, Bidenovým vrcholným počinem bylo podle historiků vystěhování Trumpa z Oválné pracovny.

„Nejdůležitějším Bidenovým úspěchem může být to, že zachránil prezidentský úřad před Trumpem,“ napsali Justin Vaughn a Brandon Rottinghaus, vysokoškolští profesoři, kteří průzkum provedli a jeho výsledky oznámili v deníku Los Angeles Times.

Trump dopadl nejhůře

Zmiňovaný Trump u historiků a akademiků příliš nepochodil. Považují ho za nejhoršího prezidenta, jakého kdy Spojené státy měly. Skončil na posledním místě s ratingem 11. Biden má rating 63.

Prvním příčkám dlouhodobě kralují prezidenti, kteří stáli u zrodu Spojených států nebo u velkých milníků. Nejlepším prezidentem USA byl podle historiků Abraham Lincoln (rating 94), který je tradičně spojován s ukončením otroctví a vítězstvím v občanské válce, kterého se ale nedožil.

Druhé místo obsadil Franklin Delano Roosevelt, který vedl zemi během druhé světové války. Třetí místo získal George Washington, první prezident USA.

  • 1. Abraham Lincoln
  • 2. Franklin Delano Roosevelt
  • 3. George Washington
  • 4. Theodore Roosevelt
  • 5. Thomas Jefferson
  • 6. Harry S. Truman
  • 7. Barack Obama
  • 8. Dwight D. Eisenhower
  • 9. Lyndon B. Johnson
  • 10. John Fitzgerald Kennedy

„Posuzování současných prezidentů je samozřejmě riskantní, ovlivňuje ho momentální politika a nemusí nutně odrážet to, jak budou vypadat dějiny za sto let. Dokonce i dávní prezidenti se mohou v těchto průzkumech posunout nahoru nebo dolů v závislosti na měnících se kulturních zvyklostech v době, kdy se průzkumy provádějí,“ upozornil list The New York Times.

Dobře je to vidět například na Baracku Obamovi, který letos skončil na sedmé pozici a je nejvýše ze všech novodobých prezidentů. Od roku 2015 si přitom polepšil o devět příček.

Naopak jižanský prezident Andrew Jackson, který vedl USA na začátku 19. století, si v posledních letech pohoršil o 12 příček a je 21. Zřejmě za to může jeho postoj k indiánům a černošskému obyvatelstvu, který dnešní historici vnímají negativně.

Žebříček sestavovali historici naklonění republikánům i demokratům a jejich názory se posléze zprůměrovaly. Oba tábory se shodly nejvíce na zásluhách Billa Clintona, který skončil 12.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Joe Biden je pod palbou kritiky kvůli své paměti

Tagy: