Bílá dodávka i krvavé útoky. Falešných zpráv o násilí Ukrajinců přibývá, za šíření hrozí tresty

Poplašné zprávy se šíří sociálními sítěmi. Poslední se týkala bílé dodávky, plné Ukrajinců, kteří se chtějí mstít Romům (ilustrační foto).

Množící se zkreslené informace i naprosté lži o údajných útocích ukrajinských uprchlíků zaměstnávají v posledních dnech kriminalisty napříč celou zemí. Několik lidí už v této souvislosti policie vyšetřuje. Za šíření poplašné zprávy v krajním případě hrozí až dvouletý trest.

Bílá dodávka plná ukrajinských rasistů, kteří Romům na Moravě vyhrožují fyzickou likvidací, je podle policistů poslední poplašná zpráva, která se šířila ulicemi Přerova. Kriminalisté v této souvislosti prověřují jednu z místních obyvatelek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Otřesná vražda v Brně: Lidé se vydali sledovat ohňostroj, jednoho člověka zabil nožem cizinec

„Já jsem s ní mluvil a říkala, že má velké obavy o svůj život. Že tady po Moravě jezdí bílý tranzit, který tady jezdí a dělá zle,“ řekl pro Krimi zprávy známý údajné oběti.

„Tahali jí do té dodávky. A vykřikovali při tom sprosté věci, co s ní budou dělat. A že všechny cikány budou pomalu a jistě zabíjet,“ dodala navíc ženina kamarádka.

Podle policistů si ale žena celý příběh vymyslela od začátku až do konce: „Ve středu jsme šestatřicetileté ženě z Přerova ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z trestného činu šíření poplašné zprávy. Za ten hrozí až dvouletý trest odnětí svobody,“ uvedla pro CNN Prima NEWS mluvčí Policie ČR Olomouckého kraje Miluše Zajícová.

Napjaté vztahy mezi Ukrajinci a Romy

Zvěsti o bílé dodávce jen vyostřily už tak velmi napjatou situaci v Přerově. Protestním shromážděním Romů skončil před několika dny incident, při kterém měl ukrajinský chlapec nožem ohrožovat romskou holčičku. Tuto událost zatím policisté prověřují.

Dalším případem se zabývali policisté v Sokolově, kde se na sociálních sítích objevil příspěvek, informující o krvavém útoku na jedenáctiletého chlapce. Policisté ho nakonec posoudili jako přestupek.

„Několik hodin poté, co autor zveřejnil tento příspěvek, jej sokolovští policisté ustanovili a předvolali k výslechu. Příspěvek následně autor smazal. Rychlou reakcí kriminalistů se podařilo zamezit dalšímu šíření dezinformace,“ sdělil CNN Prima NEWS Jan Bílek, mluvčí Policie ČR Karlovarského kraje.

Napětí mezi romskou a ukrajinskou komunitou roste od nedávného násilného útoku v Brně, při kterém měl Ukrajinec jednoho mladého Roma zabít a druhého zranit. Což vyvolalo vlnu protestů i několik dalších incidentů. Vyšetřování této kauzy zatím neskončilo.

Tagy:
Romové Přerov Policie České republiky Jan Bílek poplašné zprávy