Ukrajinci s nožem nám napadli dítě, tvrdí Romové v Přerově. Případ řeší policie

Nepokoje v Přerově způsobil údajný útok na romskou holčičku.

Nepokoje v Přerově

Dav rozčilených obyvatel Přerova se v pondělí večer dožadoval před jednou z policejních služeben okamžitého vyšetřování údajného napadení romské holčičky. Tu měl podle její matky s nožem v ruce ohrožovat malý syn ukrajinských válečných uprchlíků. Neplánované shromáždění se po několika desítkách minut v klidu rozešlo, uvedla policie.

V pondělí večer v Přerově se sešly desítky Romů před tamějším hlavním nádražím, zareagovali na výzvu, aby dali hlasitě najevo nesouhlas s údajnými útoky na romskou menšinu ve městě. „V souvislosti s uvedeným oznámením došlo ke spontánnímu shromáždění většího počtu osob romské komunity. Přibližně po půl hodině se po projednání případu na obvodním oddělení skupina rozešla, aniž by jakýmkoliv způsobem došlo k narušení veřejného pořádku,“ uvedla Miluše Zajícová, policejní mluvčí Olomouckého kraje.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rasismus v Česku je na ústupu. Nesrovnávejme Pardubice s Francií, apeluje Zdechovský

Údajný incident romskou komunitu silně pobouřil a od té doby se tu nemluví o ničem jiném. Podle informací ČTK se potyčky ve městě účastnilo deset dětí z místní romské komunity a dvě ukrajinské děti. Podle Romů na holčičku útočily ukrajinské děti, uvedl server Romea.

„Desetiletej a šestiletej Ukrajinec na Verču vytáhli nůž. A děti na mě řvaly: ‚Mami, rychle přijď dolů, on má nůž. Tak jsem hned volala policisty,‘ popsala matka holčičky Jolana Sarkoziová.

Podle místních Romů s cizinci starousedlíky nejsou problémy. V poslední době prý ale zaznamenali hned několik incidentů. „Samozřejmě proti Ukrajincům nic nemáme. My chceme, aby v zemi byl mír a bezpečí,“ sdělil Behár.

Událostmi ve městě se zabývá i vedení radnice. „V pondělí jsem byl v kontaktu s ředitelem přerovské policie i městské policie. Podle mých informací došlo mezi dětmi k drobné potyčce bez jakéhokoliv zranění. Policie to vyšetřuje,“ řekl ČTK primátor Vrána.

Napětí mezi Ukrajinci a Romy

Nejedná se o ojedinělý případ, kdy napětí mezi Romy a Ukrajinci vzbudilo pozornost. V červnu vzniklo napětí mezi Romy a Ukrajinci v Brně po incidentu, při němž poblíž brněnské přehrady při festivalu ohňostrojů zemřel mladý Rom. Podle nepotvrzených informací byl útočníkem Ukrajinec, policisté pouze uvádějí, že šlo o cizince. Podezřelý muž je ve vazbě. V polovině června kvůli tomuto incidentu uspořádali Romové v Brně demonstraci.

Počátkem července zasahovala policie v Pardubicích u potyčky zřejmě osmnácti lidí. Jeden z účastníků konfliktu byl lehce zraněn. Policie po konfliktu zadržela tři lidi, věc vyšetřuje, národnost účastníků potyčky nekomentovala.

Server Romea uvedl, že to byl konflikt mezi skupinou Romů a trojicí mužů, údajně z Ukrajiny. Lehce zraněn byl podle webu jeden z Romů. V Pardubicích následující den protestovaly stovky Romů, kteří požadovali zajištění bezpečnosti. Lidé se nejprve sešli před hlavním nádražím, později šli městem k místu sobotního incidentu. Shromáždění se obešlo bez konfliktů a větších problémů.

V Přerově se napětí v romské menšině naposledy řešilo v červenci 2020, bylo to kvůli incidentům znesvářených rodin olašských Romů. Spory se odehrály v cukrárně na náměstí a v Bratrské ulici, kde v noci jedna skupina Romů házela po druhé z oken věci, poškozeno bylo několik aut. V obou případech zasahovaly desítky policistů včetně těžkooděnců. Smír mezi rodinami nakonec sjednalo vedení města, konflikt řešila policie.

Tagy:
Romové Přerov napadení holčičky