Podrobnosti kruté vraždy Roma v Brně. Důvod byl bizarní, šíří se nenávist proti Ukrajincům

Cizinec v Brně-Bystrci v sobotu večer pobodal dva lidi, jeden z nich v nemocnici zemřel

Obětí sobotní vraždy z Brna-Bystrce je prý 23letý romský mladík. Podle informací Krimi zpráv útočil zřejmě muž původem z Ukrajiny. Událost vyvolala na sociálních sítích vlnu nenávisti, k propagaci svých ideálů ji využili také političtí extremisté.

„Cizinec z východní Evropy, podle našich informací z Ukrajiny, měl v sobotu u brněnské přehrady pobodat několik lidí. Jeho útok nepřežil 23letý mladík,“ napsal na svůj facebookový účet reportér Krimi zpráv Michal Janotka. Podle jeho zjištění se muži nelíbila hudba, kterou mladík v tramvaji poslouchal, a proto ho napadl. Na místě začalo podle informací Romea.cz vznikat improvizované pietní místo.

ČTĚTE TAKÉ: Další útok na děti ve Francii. Po střelbě zemřela 11letá dívka, hrála si u domu na zahradě

Pod jeho příspěvkem na sociální síti se následně objevily téměř dva tisíce mnohdy xenofobních komentářů. Drtivá většina z diskutujících čin tvrdě odsuzovala a volala například po tom, aby stát mladíka vyhostil.

‼️ Policisté v Brně vyšetřují vraždu. Cizinec z východní Evropy, podle našich informací z Ukrajiny, měl včera u brněnské...

Posted by Michal Janotka on Sunday, June 11, 2023

Na nenávistné příspěvky na sociálních sítích reagoval například romský aktivista Jaroslav Miko. Ten se snažil vášně zkrotit upozorněním, že nelze uplatňovat princip kolektivní viny. „I kdyby to byl násilník z Ukrajiny, zkrátka nelze uplatňovat primitivní princip kolektivní viny,“ napsal.

„Nezapomínejme prosím, že to byl hrůzný čin jednotlivce, ne celé skupiny Ukrajinců. Taky nesouhlasím se spoustou věcí a ráda bych, aby to tak nebylo, ale nebuďme stejní, jako Ti, kteří odsuzují všechny Romy a hází nás do jednoho pytle s problémovými,“ napsala Alena Gronzíková.

Hrůzného činu zneužily také některé politické skupiny. U pietního místa se prý objevila členka politického uskupení PRO Jindřicha Rajchla Petra Rédová. Zde se měla domlouvat na uspořádání demonstrace „za bezpečnost“.

Vraždy mladíka využil k útoku na prezidenta Petra Pavla předseda extremistické Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas. „Bylo by taky dobré informovat o tom, odkud je ten cizinec. Podle neověřených informací jde o Ukrajince. Přijme agent Pávek na Hradě pozůstalé?“ napsal na Twitteru Vandas.

Čin se stal v sobotu večer krátce před 20. hodinou poblíž tramvajové zastávky Přístaviště v Brně-Bystrci. Mezi několika lidmi prý došlo k potyčce, při které jeden muž nožem napadl a zranil dvě osoby. Jedna z nich svým zraněním podlehla, druhá se zřejmě stále nachází v nemocnici. Útočníka policisté na místě zadrželi a umístili do cely. Cizinec je podezřelý ze zvlášť závažného zločinu vraždy.

Tagy:
Michal Janotka Romové vražda Brno Ukrajina sociální síť Petr Pavel Romea Brněnská přehrada Tomáš Vandas Jaroslav Miko