Kryptoměnová horečka stoupá. Regulátor v USA pustí na burzu 11 bitcoinových fondů

Komise pro kontrolu cenných papírů Spojených států (SEC) schválila spuštění 11 burzovně obchodovaných fondů (ETF), které budou sledovat cenu bitcoinu. O tento finanční nástroj zažádaly přední finanční společnosti v čele s BlackRockem, největším správcem aktiv na světě. Očekává se tak nástup další bitcoinové horečky.

V průběhu loňského roku kryptoměna bitcoin průběžně rostla a za celý rok nakonec posílila o více než 100 procent. Ještě před rozhodnutím regulátora v USA se digitální mince obchodovala za přibližně milion korun. To se ale brzy může změnit.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bitcoin povstal z popela. Má to hlavně dva důvody, řekl v Byznysu ekonom Kovanda

Bitcoinová komunita s napětím vyhlížela potenciální historické rozhodnutí. Komise pro kontrolu cenných papírů Spojených států (SEC) měla totiž na stole žádost o schválení burzovně obchodovaného fondu (ETF), který by sledoval aktuální cenu bitcoinu, uvedl Coindesk. Takzvané spotové ETF v USA dosud nebylo k dispozici.

SEC ve středu večer žádost schválil a svolil ke vzniku 11 spotových bitcoinových investičních fondů obchodovaných na burze. Jde bez nadsázky o revoluční krok. Proč? Velkým firmám nebo třeba penzijním fondům se obecně nechtělo (nebo z určitých důvodů nemohly) investovat do bitcoinu, protože by společnosti musely někde schovat privátní klíče ke kryptoměnám. V případě ETF ovšem nejde o klasický bitcoin, ale o tradiční finanční nástroj, který pouze cenu bitcoinu sleduje.

Není to tedy instrument vhodný ani tak pro jedince, kteří si mohou spravovat bitcoinové portfolio už dávno sami, ale spíše pro velké hráče. Právě signál od amerického regulátora může být pro mnohé posvěcením, že je bitcoin legitimní investice.

Dlouho přitom nebylo jasné, jestli SEC opravdu nástroj schválí. Indicie se měnily každým dnem a investoři na burze byli pořádně netrpěliví. Pár dní před verdiktem někdo dokonce hacknul účet SEC na sociální síti X a napsal tam, že bitcoinová ETF jsou již schválená. To ale tehdy ještě nebyla pravda, na což trh reagoval negativně. Snad i proto teď po skutečném schválení fondů cena kryptoměny kdovíjak nevylétla. Na trzích se přitom původně čekal větší pohyb.

Půlení na obzoru

Bitcoinové investory letos vůbec čeká zajímavý rok. V dubnu je na programu takzvané půlení, kdy se pozmění algoritmus sítě a každý den se do oběhu dostane poloviční počet digitálních mincí.

Ačkoli v samotný den půlení se na trzích neděje nic zase tak dramatického, v dlouhodobém horizontu tento moment vede ke zvýšení ceny kryptoměny. Alespoň tomu tak historicky bylo. Minulé zisky ale nejsou zárukou zisků budoucích.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Proč se bitcoinu znovu daří?

Tagy:
trh Bitcoin USA kryptoměny ETF fond očekávání Komise pro kontrolu cenných papírů Spojených států