Bizarní krádež v britském paláci. Z odcizení zlaté toaletní mísy obvinila police čtyři muže

Britská prokuratura obvinila čtveřici Britů z krádeže zlaté toaletní mísy za 4,8 milionu liber (asi 135,5 milionu korun) z Blenheimského paláce, památky světového dědictví UNESCO a rodného domu válečného premiéra Winstona Churchilla. Čtyři muži stanou před soudem 28. listopadu, informovala agentura Reuters.

Plně funkční toaleta s 18 karáty zlata byla součástí výstavy italského konceptuálního umění. Devětatřicetiletý James Sheen a další tři Britové mezi 30 a 40 lety přijeli podle policie v září 2019 dvěma auty na pozemek paláce, kolem páté ráno se do něj vloupali a ukradli toaletní mísu s názvem America. Reuters podotýká, že není jasné, zda policie exponát získala zpět. Sheen čelí obvinění z vloupání a také z převodu majetku nabytého trestnou činností.

ČTĚTE TAKÉ: Rozkol mezi Harrym a Karlem III. nekončí. Na otcovy narozeniny nepřijedu, měl vzkázat princ

Zlatá toaletní místa italského konceptuálního umělce Maurizia Cattelana byla před Blenheimským palácem vystavena také v New Yorku, kde ji v Guggenheimově muzeu v roce 2016 mohli dokonce návštěvníci používat, zatímco přede dveřmi čekal hlídač.

Newyorské muzeum dílo podle stanice Sky News nabídlo také bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, který si po nástupu do Bílého domu v roce 2016 vybavil Oválnou pracovnu zlatými závěsy.

Blenheimský palác je populárním cílem turistů, sídlo v hrabství Oxfordshire bylo vybudováno v roce 1705 jako dar Johnu Churchillovi, vévodovi z Marlborough, za jeho podíl na vítězství nad Francii a Bavorskem v bitvě u Höchstädtu.

Maurizio Cattelan patří mezi kontroverzní osobnosti mezinárodní umělecké scény. Často volí témata, která veřejnost pobuřují. Příkladem může být socha La Nona Ora představující papeže Jana Pavla II. zasaženého meteoritem či socha s názvem Him zobrazující modlícího se Adolfa Hitlera, kterou vystavil poblíž bývalého varšavského ghetta.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Orlík, antivaxer, kouzelník Žito. Kontroverzní umělec Daniel Landa slaví půlkulatiny

Tagy:
Velká Británie Winston Churchill krimi umění krádež Maurizio Cattelan Blenheimský palác