Blatný: Vánoce můžeme prožít ve stupni PES 3, tedy s otevřenými obchody a hospodami

Jan Blatný

PARTIE Terezie Tománkové 22.11.2020

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v nedělní Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS uvedl, že v době Vánoc by v Česku mohl platit stupeň PES 3, při němž se počítá s částečným otevřením restaurací a obchodů, s volným pohybem osob včetně zrušení nočního zákazu vycházení. Na tuto úroveň bychom se měli dostat už na přelomu listopadu a prosince.

„Vánoce s sebou nesou tlak na rozvolňování. Určitě jsou důležitým činitelem. Pro mě osobně jsou spíš svátkem klidu a pokoje a uvědomění si toho, proč tu všichni jsme. Pro řadu lidí k tomu ale bude vždy patřit nakupování,“ řekl v Partii Blatný.

„Vlastní Vánoce mohou být relativně klidné, ale byla by škoda, abychom potom špatně začínali nový rok. Úroveň 3 je pro předvánoční čas docela dobrá,“ dodal Blatný. Třetí – oranžová – fáze systému PES počítá s otevřením restaurací a obchodů (nadále však budou platit některá omezení, například o nedělích a svátcích, restaurace mají být otevřené jen do 22 hodin), lidé se budou moci svobodně pohybovat, skončí i zákaz vycházení v noci.

Ministr Blatný varoval před tím, aby lidé pojali Vánoce v úplně volném stylu. Je podle něj stále třeba uvědomovat si, že jsme v nouzovém stavu.

„Koronavirus je jednou z věcí, která náš národ poměrně striktně rozděluje. Lidé mají strach z nemoci i strach o živobytí. Nevím, co je silnější. Z mailů, které mi chodí, bych řekl, že spíše je silnější obava o živobytí, než obava z nemoci,“ uvedl rovněž v Partii Blatný.

Podle senátora Ondřeje Šimetky (nestr. za ODS) je z hlediska veřejnosti problém v tom, že epidemie není uchopitelná. „Pro mnoho lidí je naprosto neviditelná. V Česku neprobíhá veřejně na ulicích, ale v nemocnicích, a ty jsou prostě zahlcené,“ uvedl senátor s tím, že lidé přestávají nařízení dodržovat a začínají být v euforii z toho, že čísla klesají. Kritizoval i kolaps testování a trasování.

Druhou část Partie Terezie Tománkové s psychiatrem Cyrilem Höschlem a ekonomem Vladimírem Pikorou můžete sledovat ZDE.

Tagy:
zdravotnictví Vánoce Partie Partie Terezie Tománkové vláda koronavirus Jan Blatný Ondřej Šimetka