CNN Prima News zdravotnictví

zdravotnictví

Výpis příspěvků ke štítku „zdravotnictví“

Požár v Mostě má sedmou oběť. Pacientka podlehla rozsáhlým popáleninám, potvrdil primář

Aktualizováno

Masivní požár v mostecké restauraci U Kojota si vyžádal sedmou oběť, potvrdila pro CNN Prima NEWS mluvčí Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Tereza Romanová. Pacientka utrpěla kritické termické trauma a i přes maximální nasazení lékařů zemřela. Dosud činila tragická bilance události šest mrtvých a osm vážně zraněných. Příčinu požáru policie vyšetřuje.

Kam nejezdit? Vyšel seznam nejnebezpečnějších zemí světa, políček dostalo i Slovensko

Vyšel seznam zemí, kterým by se měli cestovatelé vyhnout nebo si dát na sebe velký pozor. Na seznamu International SOS nechybí lokality, kde se válčí, ale jiné leckterého překvapí. V Evropě může být třeba problémem kromě bezpečnosti například lékařská péče, v této souvislosti studie poukazuje negativně na Slovensko. Kam se letos raději nevydávat?

Čínský HMPV virus je s covidem nesrovnatelný, zhodnotil Prymula. Časovanou bombu vidí jinde

Metapneumovirus neboli HMPV je s covidem nesrovnatelný. Představuje jen minimální hrozbu, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS epidemiolog Roman Prymula. HMPV popsal jako běžný respirační virus. Riziku však podle něj české zdravotnictví čelí. Představuje ho zejména nedostatek personálu. Zejména v případě nízkého počtu pediatrů je podle něj pět minut po dvanácté.

CNN: Alkohol zvyšuje riziko rakoviny, tvrdí experti v nové studii. Zdraví neprospívá ani víno

Alkohol zvyšuje riziko vzniku rakoviny, varuje hlavní lékař USA a šéf federálního Úřadu pro veřejné zdraví Vivek Murthy společně s dalšími odborníky. Podle nich i lehké popíjení může mít v dlouhodobém horizontu na zdraví negativní vliv. Americké úřady vydaly doporučení, aby na etiketách alkoholických nápojů zaznělo varování před touto nemocí, cituje zprávu CNN. „Ročně je alkohol zodpovědný za 20 tisíc úmrtí na rakovinu. To je více než počet mrtvých na silnicích kvůli řízení v opilosti,“ upozornil Murthy.

Při špatném zavařování může vzniknout velmi silný jed. Experti poradili, jak se vyhnout otravě

Botulotoxin je jedním z nejsilnějších jedů, které známe. Výjimečně se přitom může vyskytnout i u nás v kuchyni. Toxin, také známý jako klobásový jed, totiž vzniká při špatném zavařování potravin. Při jeho požití může dojít k závažným zdravotním problémům, které výjimečně vyústí i ve smrt. Experti z oboru toxikologie pro CNN Prima NEWS popsali mimo jiné i to, jak doma zavařovat správně.

Lékařům se do pohraničí nechce, Jeseník proto zvolil netradiční motivaci. Situace je kritická

Špatná dostupnost zdravotní péče je dlouhodobou bolestí menších měst a pohraničních regionů. Generační obměna je v plném proudu a mladým lékařům se do pohraničí nechce. Některé obce tak zkoušejí různé strategie, jak přilákat nové lékaře a přimět ty stávající, aby neodcházeli. Jeseník například vyčlenil milion korun na nové vybavení místních lékařských ordinací.