„Blonďatá bestie“ z Děčína bodala muže šídlem do obličeje. Dostala čtyři roky a vraždila zas

Jaroslava Fabiánová

Zanechávala za sebou očividné stopy, přesto měla pocit, že ji nikdy nedostanou. I když byla hlavní a jedinou podezřelou ze tří vražd, tvářila se u výslechů jako naprosto nevinná, neškodná blondýna. Pohledná psychopatka Jaroslava Fabiánová mezi roky 1981 až 2003 zavraždila tři muže. Z nenávisti. Hluboko do hlav nejhorších českých vrahů a zločinců nahlížejí novináři CNN Prima NEWS Václav Janata a Jakub Kvasnička ve videopodcastovém projektu HLASY ZLOČINU.

Byla horší ona, nebo Dana Stodolová? „Odborníci se nemohou shodnout, sexuolog Jaroslava Zvěřina říkal, že to je tak ,fifty fifty‘,“ říká Jakub Kvasnička. „Fabiánová skutečně patřila mezi nejbrutálnější ženské vražedkyně naší historie.“

Podívejte se na předchozí díl HLASŮ ZLOČINU o orlickém vrahu Ludvíku Černém:

Pohlavní styk s muži se jí kvůli lesbické orientaci příčil, proto začala své klienty uspávat pomocí léků a následně okrádat. „Psychologové ji popisují jako bezcitnou a egocentrickou lesbu, která nenávidí muže kvůli zážitkům z dětství,“ říká Kvasnička.

ČTĚTE TAKÉ: Záhada loupeže století. Jak nenápadný bezpečák s bříškem utekl z Česka se 400 kg peněz?

Krimi videopodcast HLASY ZLOČINU se zaměřuje na největší kriminalistické kauzy v českých dějinách. Své síly při přípravě projektu spojili dlouholetý reportér a editor Krimi zpráv Václav Janata a vedoucí publicistiky CNN Prima NEWS Jakub Kvasnička, jenž zpovídal nejznámější figury českého podsvětí.

„Hned první vražda znechutila i otrlé kriminalisty,“ vypráví Václav Janata. Nezletilá Fabiánová v roce 1981 ve vraždícím afektu napadla 78letého Vladimíra Z. Muž, jenž si zval do bytu mladé chlapce a dívky, samozřejmě nebyl žádný svatoušek, navíc Fabiánové nezaplatil tak, jak chtěla.

Následovalo běsnění. „V kuchyni ho usmrtila několika ranami zednickým kladivem do hlavy a asi 20 bodnými ranami nožem do hrudníku. Tělo navíc pobodala šídlem v obličeji. A právě to je důkaz její totální nenávisti k mužům,“ říká Kvasnička.

„Odborníci říkali jasně: ,Pokud nemáte vůči protivníkovi během souboje vysoce negativní citový vztah, tak se mu snažíte nepoškodit tvář. Ale pokud někoho nenávidíte, nejraději byste mu, jak se říká, rozbili hubu.‘ Je však rozdíl zaútočit na obličej pěstmi a šídlem. Pokud ho ale Fabiánová neznala a zabila ho tak brutálním způsobem, mohlo jít i o nulovou empatii a soucit,“ dodává Janata.

Fabiánovou pak dopadli hned druhý den po vraždě i díky tomu, že se na místě činu chovala jako slon v porcelánu. Nechala otisky prstů na krabici od kakaa a otisk boty v krvi oběti. Jenže jako neplnoletá byla odsouzena na sedm let, po odvolání na pouhé čtyři roky a devět měsíců. A mohla vraždit ještě dvakrát…

Poslechněte si temný příběh pohledné blondýnky, které se přezdívalo Hospodská harpyje nebo Bloďatá bestie, v nejnovějším díle projektu HLASY ZLOČINU, který najdete v úvodním videu článku.

Tagy: