Záhada loupeže století. Jak nenápadný bezpečák s bříškem utekl z Česka se 400 kg peněz?

František Procházka zvládl loupež století.

Nikdy nepodceňujte bezpečáky. Příklad nenápadného chlápka jménem František Procházka ukazuje, že mohou být mnohem chytřejší, než se zdají. V roce 2007 ukradl Procházka z bezpečnostní agentury G4S neuvěřitelných 540 milionů korun. A dodnes je na útěku. Co byl zač? A žije, nebo ho někdo zabil? Hluboko do hlav nejznámějších zločinců nahlížejí novináři CNN Prima NEWS Václav Janata a Jakub Kvasnička ve videopodcastovém projektu HLASY ZLOČINU.

„Stačila mu k tomu dodávka, deset minut a dvě nálepky. Byla to opravdu jednoduchá loupež na to, o kolik se jednalo peněz,“ popisuje Jakub Kvasnička s tím, že přes půl miliardy korun naložených na paletách vážilo asi 400 kilogramů, což je hlavní bod spekulací, zda je vůbec mohl Procházka přepravit letadlem. „Tehdy už bylo po 11. září, vůbec si nedokážu představit, že by prošel s takovým balíkem přes bezpečnostní kontroly,“ myslí si Václav Janata.

Podívejte se na předchozí díl HLASŮ ZLOČINU o Ivanu Jonákovi:

ČTĚTE TAKÉ: Nejhorší sériový vrah Česka byl na pohřbu své oběti. Zvonil na umíráček, zašel i na hostinu

Procházka utekl z žižkovské pobočky G4S s obnosem, který v Česku ještě nikdy nikdo neukradl, i proto se jeho činu říká loupež století. Nikomu navíc neublížil, elegantně zmizel. „České veřejnosti byl sympatický,“ vzpomíná Václav Janata. „Kde jsou prachy? To je asi zásadní otázka celého příběhu. Odvezl je Procházka? Předal je někomu? Byl prostředníkem? Organizátorem? Bílým koněm? Pokusíme se odpovědět,“ říká Kvasnička.

Po 26 odpracovaných směnách Procházku jeho nadřízení povýšili na obsluhu trezoru, díky čemuž měl areál dobře zmapovaný. Věděl také například, že na rozdíl od provozu ve všední dny bude o víkendu sloužit u trezoru sám – a právě o víkendu učinil svoji velkou show, naposledy byl spatřen před letištěm ve Frankfurtu. Od té doby ho nikdo neviděl. Tedy nikdo…

Krimi videopodcast HLASY ZLOČINU se zaměřuje na největší kriminalistické kauzy v českých dějinách. Své síly při přípravě projektu spojili dlouholetý reportér a editor Krimi zpráv Václav Janata a vedoucí publicistiky CNN Prima NEWS Jakub Kvasnička, jenž zpovídal nejznámější figury českého podsvětí.

„Mám na Roatánu loď, zaujala je a chtěli se podívat. Procházka přišel s nimi, ale představil se jako John,“ líčil kdysi Blesku například pan Jiří, který tvrdil, že se mu podařilo lupičovu loď vyfotit. „Nechali mě samotného jen deset vteřin, takže to bylo poměrně těžké,“ vysvětlil.

Další Češi jej viděli u břehů Mexika, Panamy nebo Dominikánské republiky. „Do Krimi zpráv na CNN Prima NEWS občas přijde zaručené svědectví o tom, kde se Procházka nachází. Ověřujeme to, ale vždycky se spíše jedná o informaci, která prostě není stoprocentní. Jen dojmologie,“ říká Janata.

„Osobně si myslím, že ho někdo zabil. Nelze vyloučit, že v pozadí krádeže bylo víc lidí, než jen Procházka a Čermák,“ řekl v anonymitě už dříve jeden z kriminalistů.

„Podle indicií, které mám – třeba i od kolegů novinářů – je Procházka naživu. A plaví se po Karibiku,“ namítá Kvasnička.

Tagy: