Zvuky z okolí hledané ponorky jsou poselstvím naděje, říká expert. Varuje před ubíhajícím časem

Zvuky, které se ozývají, vnímám jako pozitivní zprávu, která dodává naději, uvedl pro CNN podmořský expert David Gallo. Tlumené bouchání se opakuje každých 30 minut a může vycházet ze ztracené ponorky Titan.

„Zvuky, které se momentálně ozývají, vnímám jako pozitivní znamení. Záleží, jak s tímto faktem naložíme a jakým směrem se bude vyšetřování ubírat,“ popsal v rozhovoru pro americkou stanici CNN. Už méně si je jistý tím, co naznačuje 30minutový interval mezi „údery“. „Sám nedokážu říct, co ten interval znamená. Na místě je můj kolega a blízký přítel. Ten dobře ví, co dělá. A je možné, že to pomůže zjistit, kde se hledaná ponorka nachází,“ pokračoval.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zmizela ponorka mířící k vraku Titaniku. Na palubě má být i známý podnikatel

Šance na nalezení ztracené ponorky se podle Galla novým zjištěním zvyšují. Největším soupeřem však bude čas. „Vaše naděje raketově vzrostou, ale zároveň si uvědomíte, že je čas proti vám. Může vás to povzbudit, ale musíte jednat rychle,“ uvedl a pokračoval: „Hodně důvěryhodných lidí se vyjádřilo, že je to opravdu dobrá zpráva. Ponorka amerického námořnictva by měla být schopna lokalizovat místo, odkud zvuky přicházejí. Otázkou je, jestli je to jedno místo, nebo se pohybují.“

S hledáním je podle známého odborníka dobré začít tam, kde se podmořský stroj nacházel naposledy. Kromě určení správného místa je podle něj klíčové být připravený okamžitě jednat. „Pokud se podaří najít místo, odkud zvuky vycházejí, tak je potřeba už nyní mít připravené dálkově ovládané zařízení s mechanickými pažemi, tak aby mohlo být okamžitě spuštěno do oceánu,“ řekl Gallo.

Expedici s turisty a vědci organizuje soukromá společnost OceanGate Expeditions, která v uplynulých dnech na síti Twitter psala o aktuálních misích. Firma potvrdila v pondělí krátce před 18:00 SELČ, že jde o její plavidlo. Týmy pátrající po ponorce s pěti lidmi na palubě, která se ztratila v neděli při plavbě k vraku Titaniku, slyšely v úterý zvuky, jež vycházely z vody. Podle serveru BBC News by pohřešovaná ponorka mohla mít dostatek kyslíku ještě na zhruba 30 hodin.

Tagy:
ponorka Titanic USA David Gallo