Bouře a silné lijáky už řádí v Česku. Hasiči likvidují bahno na silnici, voda zaplavila sklepy

Bouřka (ilustrační foto)

Následky čtvrtečních bouřek

Bouřka a intenzivní déšť zaplavil ve čtvrtek vpodvečer některé sklepy domů na Prachaticku. Šlo především o Vimperk a okolní obce, kde následky odstraňovali hasiči, řekla jejich mluvčí Vendula Matějů. Mluvčí drážních hasičů Martin Kavka večer doplnil, že drážní hasiči likvidují po silném dešti bahno z trati ve stanici Kubova Huť. Meteorologové uvedli, že na Prachaticku ve čtvrtek spadlo extrémní množství srážek.

„V rozpětí jen několika minut jsme podvečer vyslali jednotky do obcí Kůsov, Zdíkov, Vimperk, Korkusova Huť, Stachy a Horní Vltavice k čerpání vody ze sklepů a domů. V Kubově Huti likvidujeme ze silnice naplavené bahno a suť,“ uvedla Matějů. Dodala, že v jiných částech Jihočeského kraje neevidují podobné problémy spojené s bouřkami.

ČTĚTE TAKÉ: Pobaltí zasáhla silná bouře. Jeden člověk zemřel, 200 tisíc lidí nemá proud, jsou zrušeny lety

Mluvčí drážních hasičů po 20:00 informoval o zaplavené a bahnem znečištěné trati ve stanici Kubova Huť. „Hasiči tam vezou bagr,“ dodal. Další vlaky mají přes tuto železniční stanici jet podle jízdního řádu dopravce GW Train Regio v pátek ráno.

Na Vimpersku se podle údajů meteorologů k 17:30 vyskytovaly intenzivní a takřka stacionární bouřky s úhrny až kolem 30 milimetrů vody za půl hodiny. Stanice Kubova Huť na Prachaticku zaznamenala za hodinu přes 100 milimetrů srážek. Bouřky postupují z Bavorska a v dalších hodinách se přesunou více na západ Čech, později večer pak budou směrem na východ slábnout, uvedli meteorologové na síti X.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Smogová situace byla vyhlášena v Praze a části Čech. Omezte fyzickou zátěž, vyzvali experti

Tagy:
počasí katastrofa sklep přírodní katastrofa suť okres Prachatice katastrofy, nehody a mimořádné události meteorologická katastrofa