Pobaltí zasáhla silná bouře. Jeden člověk zemřel, 200 tisíc lidí nemá proud, jsou zrušeny lety

Litvu a Lotyšsko zasáhla bouře, kterou provázel silný vítr a hustý déšť. V litevské metropoli Vilniusu padající strom zabil padesátiletou ženu, napsala v pondělí agentura AP s odvoláním na místní úřady. Přibližně 200 tisíc lidí v regionu se kvůli bouři ocitlo bez dodávek elektrické energie. Třetí z trojice pobaltských zemí – Estonsko – zasáhla bouře zčásti také, země se ale vyhnula větším materiálním škodám.

Litevské úřady vyzvaly obyvatele, aby cestovali pouze v naléhavých případech, protože bouři provázel silný vítr a hustý déšť. Ve Vilniusu silné poryvy větru vyvrátily desítky velkých stromů, které padaly na silnice, auta i domy, píše AP. V některých regionech země spadlo podle meteorologů během neděle a pondělí měsíční množství srážek.

ČTĚTE TAKÉ: Bouře Beryl řádí v Texasu. Zemřelo už 36 lidí, miliony domácností zůstaly bez elektřiny

Problémy hlásila také doprava, několik letů bylo podle AP zrušeno nebo přesměrováno na jiná litevská letiště, ve Vilniusu a Kaunasu některá letadla nemohla kvůli bouři přistávat. Zpoždění nebo rušení spojů hlásila také železniční doprava.

V Lotyšsku hrozí nadále zvyšování hladiny vody podél pobřeží Rižského zálivu a řeka Daugava, která protéká metropolí Rigou, by se mohla vylít ze břehů. Úřady v pondělí dočasně nechaly uzavřít centrální rižské náměstí kvůli větrem poškozené části střechy místní katedrály.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Větší zátěž na srdce či ztráta pozornosti. Jak horké noci ovlivňují spánek a zdraví?

Tagy: