Bramboráři si mnou ruce a hlásí nadprůměrnou sklizeň. Proč ceny klesají jen pomalu?

Bramborová sezóna vrcholí.

Drahé brambory

Pěstitelům brambor na Vysočině začíná vrchol sezony a sklizeň bude veliká – pole se rozšířila nejen u nás, ale i v Evropě. Ačkoli nabídka převyšuje poptávku, ceny brambor v obchodech klesají jen velmi pomalu.

Na polích a v bramborárnách je teď živo. Cíl je jediný – dostat úrodu co nejdříve pod střechu. Na kvalitě se už někde podepsaly plísně a velké sucho během léta. Výnosy i kvalita se liší pole od pole i okres od okresu.

ČTĚTE TAKÉ: Už nebudete potřebovat peníze ani kartu. Dvojice řetězců v Česku nabízí revoluční možnost platby

Tlak na ceny farmářů v poslední době navíc stále roste. Plochy bramborových polí se totiž navyšovaly po celé Evropě. „Očekáváme, že těch brambor se v České republice letos vyrobí víc a tím pádem očekáváme i tlak na cenu,“ řekl předseda Zemědělské akciové společnosti Ondřej Baloun.

„Dnes se brambory prodávají ve velkém zhruba za 5 až 5,5 koruny. To už se pomalu blíží nákladové ceně,“ sdělil předseda Českého bramborářského svazu Josef Králíček.

Mimo akce však stojí kilogram brambor v obchodech klidně i 25 korun a více. U zemědělců ve dvoře se dá ušetřit až polovina a úrodu se snaží udat různě. V Lípě nově testují poctivost lidí a brambory prodávají bez obsluhy. Peníze stačí vhodit do schránky.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Mizerná sezóna pro palírny a moštárny na severu Čech. Pomůže Morava, cenu to údajně neovlivní

Tagy:
peníze Evropa zemědělství brambor produkty a služby ekonomika, obchod a finance