Mizerná sezóna pro palírny a moštárny na severu Čech. Pomůže Morava, cenu to údajně neovlivní

Palírny a moštárny na severu Čech očekávají nejhorší sezónu za poslední desetiletí.

Pěstitelské moštárny a palírny v některých regionech očekávají nejhorší sezonu za poslední desetiletí

Pěstitelské palírny a moštárny na severu Čech očekávají nejhorší sezónu za poslední desetiletí. Jablek se v regionu urodilo jen zlomek obvyklé úrody, zatímco třešně nebo švestky pozdní mráz na jaře spálil kompletně. Tamní výrobci si tak budou muset dovézt ovoce z moravských sadů, kde byla úroda lepší. Nepříznivý stav i přesto nehodlají promítnout do cen.

Nechat si vyrobit z vlastní úrody mošt nebo pálenku je mezi českými zahrádkáři stále populárnější. Před pěstitelskými moštárnami touhle dobou stávají fronty a čeká se třeba i několik hodin, než zákazník přijde na řadu. Letos je ale všechno jinak. Těch, kteří mají co přivézt, je minimum.

K TÉMATU: Energetické nápoje až od 18 let? Jdeme proti kšeftování se zdravím dětí, hlásí poslanci

„Lidé zatím jezdí, ale brzy přestanou. Ty, kteří něco nasbírali nebo natrhali, zvládneme za pár dnů a pak už nebude nic,“ předpovídá Ivan Vastl, majitel pěstitelské moštárny v Rynolticích na Liberecku. Z vlastního sadu, ze kterého mívá ročně okolo čtyř tun jablek, prý letos sklidí maximálně čtyři metráky.

Na oceňovaný cider, který tu vyrábí, si bude muset dovézt jablka z Moravy, kde je úroda mnohem lepší. Oldřich Dlabola má v obci Svijanský Újezd vyhlášenou palírnu, jeho giny jsou velmi populární. Letos ale bude pálit jen ze zásob z loňska.

„Švestky, višně, třešně, všechno zmrzlo. Nic nemají ani lidé v okolí, kteří k nám jezdí na pěstitelské pálení. Moštárnu letos rozjedeme maximálně na týden pro stálé zákazníky, jablek je velmi málo. Sami máme devítihektarový sad, ve kterém si nasbíráme maximálně s košíkem na štrůdl,“ krčí rameny podnikatel.

V pěstitelské palírně v Křižanech jsou na tom stejně mizerně. „Letos ještě nemáme ani kilo peckovin na pálení, přitom běžně se nám touhle dobou hlásí už desítky zákazníků,“ říká suše Martin Sysel, který vedle palírny provozuje i moštárnu. „Jablka lidé vozí, ale přijede jich jen pár za den,“ tvrdí.

Zdražovat nehodláme, avizují provozovatelé

Provozovatelé pěstitelských moštáren a pálenic na severu Čech přesto nechtějí nízký zájem zákazníků kompenzovat vyššími cenami. „Jsme rádi, že aspoň někdo si přijede vymoštovat to, co má. Zdražovat nebudeme, ale budeme doufat, že příští rok se zase urodí,“ sdělil Ivan Vastl z Rynoltic.

VIDEO: Psí parfémy mohou vašemu mazlíčkovi ublížit, varují veterináři

Zdražovat nehodlají ani v Křižanech. „Ceny za moštování zůstaly stejné jako vloni, u pálenky jsme navýšili cenu jen o tolik, co vzrostla spotřební daň na alkohol,“ popsal Sysel. Za pětilitrový pytel pasterizovaného moštu z vlastních jablek zaplatíte obvykle okolo sta korun, za litr padesátiprocentní pálenky dáte zhruba dvě stě padesát korun.

U moštu tak cena vychází zhruba o třetinu níž než v obchodě, započítat se ale musí i vlastní práce, čas a náklady na dopravu do moštárny. Přesto stálí zákazníci nedají na šťávu z vlastní úrody dopustit. „Vím, že v tom není žádná chemie, žádné postřiky, jsou to moje jablka, kterým jsem dala péči. To je pocit k nezaplacení,“ upozorňuje Irena Bishofbergerová z Frýdštejna na Jablonecku, jejíž jabloně letos mráz ušetřil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Čtvrtina domácností v Česku bojuje s penězi. Každý nečekaný výdaj znamená ohrožení

Tagy: