Rusko neuspělo a mění strategii, varuje šéf zpravodajců. Opotřebovací válka bude bezohledná

U Mariupolu se pohřbívají oběti do masových hrobů. Snímek z 9. března 2022.

Vývoj bojů na Ukrajině (18.3.2022)

Rusko při invazi na Ukrajinu nesplnilo své cíle a mění bojovou strategii na opotřebovací válku, uvedl v pátek šéf britských armádních zpravodajců Jim Hockenhull. Podle něj změna ruské taktiky povede k nárůstu počtu civilních obětí.

Ruské ozbrojené síly svou strategii změnily, jelikož se jim během tři týdny trvající invaze nepodařilo dobýt klíčová ukrajinská města, uvedl Hockenhull s tím, že Kreml byl překvapen rozsahem a silou ukrajinského odporu a čelí problémům, které si sám zavinil. Opotřebovací válka podle Hockenhulla „bude zahrnovat bezohledné a nerozlišující použití palebné síly, což povede k nárůstu počtu civilních obětí, ničení ukrajinské infrastruktury a zintenzivnění humanitární krize“.

Rusko útokem na Ukrajinu před 23 dny rozpoutalo největší pozemní konflikt v Evropě od konce druhé světové války, který si dosud podle ukrajinských úřadů vyžádal životy už tisíců vojáků a civilistů, včetně více než stovky dětí. Přes tři miliony Ukrajinců před válkou uprchly do zahraničí. Podle západních činitelů mají ruské síly dostatek dělostřelecké munice, aby mohly v bombardování Ukrajiny pokračovat týdny, možná déle, píše agentura AP.

Rusko popírá, že by útočilo na civilisty, a svou invazi na Ukrajinu označuje za „speciální vojenskou operaci“. Ruský prezident Vladimir Putin v pátek před davy lidí na moskevském stadionu Lužniki prohlásil, že cílem je zachránit lidi na Ukrajině před genocidou.

Tagy: