Město nám ukradli turisté, zlobí se lidé z oblíbené dovolenkové destinace. Vyrazili do boje

Španělé vyrazili do boje s turisty v oblíbených přímořských oblastech. Po místních je totiž majiteli nemovitostí čím dál tím častěji vyžadováno, aby kvůli turistům opustili své domovy, píše web LADbible. „Vypadněte a přestaňte nám kazit živobytí,“ cituje médium jednoho z obyvatel.

Nadměrná turistika pije krev například obyvatelům Malagy. Na dveřích a zdech v centru města se objevují nápisy jako „Toto býval můj domov“, „Toto bývalo centrum města“ nebo „Vypadněte“. S jejich šířením začal majitel jednoho z barů Dani Drunko, který musel svůj podnik uvolnit pro turisty. „Odešel jsem, protože nemovitost upraví pro výletníky,“ popsal serveru LADbible.

ČTĚTE TAKÉ: Řecko čeká plážová revoluce. Turisty změny nepotěší, lehátka mají kontrolovat i drony

Místní jsou podle něj ze situace naštvaní a unavení. „Je tu spousta humbuku. Proto jsem přišel s těmi slogany a nyní se přidávají i další lidé,“ vysvětloval Drunko podle webu Euro News v rozhovoru pro místní noviny.

S centrem Malagy to podle něj jde z kopce. „Dokonce natolik, že když se mi například něco v baru rozbije, nemám po ruce ani železářství, protože turisté ho přece nepotřebují,“ dodal barman. Situace ve městě se nelíbí ani komunálnímu politikovi Danimu Pérezovi. Nechal se slyšet, že starosta Malagy Paco de la Torre pro obyvatele nehne prstem. Lidé jsou podle něj kvůli turistům vyháněni z města, ve kterém se narodili.

Přístup k turistům pak změnila i oblíbená destinace Magaluf na Mallorce. Tady pro změnu „bojují“ s takzvanými pub crawls, tedy výlety po barech a hospodách. „Podnikli jsme poměrně odvážné kroky, abychom tomu zabránili,“ uvedl tamní starosta. Podle něj bude omezen či zcela zakázán prodej alkoholu na výletních lodích. „Lidé si tak užijí přírodní scenérie, prostředí a zaplavou si,“ doplnil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pozor na falešnou cestovní kancelář, varuje ministerstvo. Z dovolené se může stát noční můra

Tagy: