Bůh nedal Ukrajincům mozky, schvalovala válku ruská tenistka. V šatně pak tvrdě narazila

Většina ruských sportovců má vstup na mezinárodní scénu zakázaný. To tenisté a tenistky – s výjimkou letošního Wimbledonu – mohou obrážet turnaje a žít prakticky stejný život jako v době před tím, než Vladimir Putin spustil invazi na Ukrajinu. O válce mluví zpravidla diplomaticky, žádné ostré výroky na jednu či druhou stranu. To ale neplatí pro Anastasiji Gasanovovou. Válečným slovníkem hodila do poměrně klidného tenisového světa granát.

Jediný trest, který ruské tenistky v důsledku války musí akceptovat, je značně symbolický. Hrají mezi světovou elitou, vydělávají stejné peníze, jen vedle svého jména nemají vlaječku a zkratku rodné země.

Tolerantní přístup asociace WTA nyní může teoreticky skončit. Aspoň v jednom případě. Může za to Anastasija Gasanovová, 154. hráčka žebříčku, která se na sociálních sítích rozepsala ve značně proválečném stylu.

Dnes 23letá profesionálka nejprve zavzpomínala na rok 2014, kdy ještě jako juniorka trénovala v ukrajinské Oděse, v níž tehdy 2. května došlo ke krvavému střetu proruských radikálů a stoupenců jednotné Ukrajiny. Nejvíce obětí si vyžádal požár v Domě odborů. Gasanovová však tento smutný příběh odvyprávěla „kremelskou“ optikou. Odvolávala se na svědky, podle nichž ukrajinské ozbrojené síly zabíjely Rusy jen proto, že mluvili rusky.

Podle toho, jak ji cituje web Sports.ru, si po 2. květnu na sebe nemohla vzít ruské reprezentační oblečení, protože by jinak mohla být zastřelena. A byla donucena město opustit. Svým dlouhým příspěvkem podpořila verzi Moskvy, podle které je Ukrajina plná fašistů a existoval proto důvod pro zahájení „speciální vojenské operace“.

A dostala se také k aktuálnímu dění. „Nechápu, že Ukrajinci oslavují poškození Kerčského mostu. Oni chtějí získat Krym a přitom si ho sami sobě ničí? Bůh jim bohužel nedal mozky,“ napsala.

Poslala jsem ji za ruskou válečnou lodí

Oděsa je rodištěm o rok mladší ukrajinské tenistky Dajany Jastremské. Slova své ruské kolegyně Gasanovové nedokázala jen tak přečíst a dál ignorovat. Shodou okolností obě před několika dny hrály turnaj v Kluži. Jastremská coby 99. tenistka rankingu startovala rovnou v hlavní soutěži, Gasanovová neúspěšně bojovala v kvalifikaci.

Ukrajinka si vyhlédla Gasanovovou v šatně a konfrontovala ji s tím, co publikovala ve veřejném prostoru. „Neměla jsem slov. Zeptala jsem se jí, jestli opravdu věří tomu, co napsala. Prý ano. Rozepsala se, protože jí bylo líto těch, co zemřeli na Kerčském mostě a Ukrajinci se tomu smáli. Odpověděla jsem, že radost jsme měli jen kvůli tomu, že jde o nelegální stavbu, po níž se vozí tanky a rakety pro ruskou armádu, která nás s nimi zabíjí,“ popisovala nepříjemné setkání Jastremská.

Také položila otázku, zda jí není líto dětí zabitých v Mariupolu, Buči nebo Charkově. „Nic neříkala. Tak jsem jí sdělila, ať následuje ruskou válečnou loď,“ nechala zase jednou ožít hlášku ukrajinského vojáka Romana Gribova bránícího Hadí ostrov z prvních dní invaze. Odmítl kapitulaci a řekl: „Ruská válečná lodi, jdi do p*dele!“

Jastremská dodala, že Gasanovová vyplodila nesmysly. A byla by ráda, kdyby byla Ruska vyloučena z turnaje ve francouzském Rouenu, kde ve středu hraje první kolo proti Švýcarce Viktoriji Golubicové.

Tagy:
Ukrajina sport Rusko Oděsa Dajana Jastremská tenis válka Anastasija Gasanovová