Rusko tu ani příští rok nechceme. Wimbledon zvažuje navzdory velkému pobouření další zákaz

Ironií osudu se stalo, že letošní Wimbledon, ze kterého byli kvůli válce na Ukrajině vyškrtnuti ruští hráči, vyhrála tenistka narozená v Moskvě Jelena Rybakinová. Pokud by chtěl nejslavnější turnaj v příštím roce opanovat mezi muži například Daniil Medveděv – světová jednička – bude se muset zřejmě také poohlížet po změně občanství. Pořadatelé travnatého grandslamu totiž zvažují, že zákaz aplikují i v sezoně 2022.

All England Club – místo, kde se Wimbledon koná – a Britská tenisová asociace jednaly v souladu s tím, jak se k invazi na Ukrajině staví většina sportovního světa. Tedy znemožnit na mezinárodní sportovní scéně propagaci režimu Vladimira Putina, jakkoliv daní aktéři mohou mít na válku a jejího strůjce kritický názor.

Tenis se ale jinak odmítá v tomto směru angažovat. Rusové i Bělorusové mohou hrát ty nejprestižnější turnaje, u jejich jmen pouze svítí neutrální vlajka. Až začátkem léta měli nechtěnou dovolenou. První a zatím jedinou výjimkou byl grandslam v Londýně, který stejně jako další tři největší turnaje nepořádají asociace WTA a ATP, ale místní organizace.

V dubnu organizátoři stvrdili, že „vyslanci“ ze zemí útočících na Ukrajinu se na Wimbledonu nepředstaví. A jen pár dní poté, co se All England Club vylidnil, padají řeči o tom, že hráči a hráčky z Ruska a Běloruska včetně aktuální světové jedničky Daniila Medveděva do něj mohou mít zapovězený vstup i příští rok. Píše o tom web Daily Mail, který zároveň přidává, že konečné rozhodnutí může padnout až v březnu. Nahrává tomu i fakt, že se Mezinárodní olympijský výbor chystá zavřít přístup sportovcům z Putinova a Lukašenkova státu i na hry v roce 2024 v Paříži.

Kritika od Navrátilové i Djokoviče

Pokud by rusko-ukrajinský konflikt neutichl a skutečně Wimbledon určil stejná pravidla jako letos, dá se čekat možná ještě větší nevole velkých tenisových person. Do radikálního rozhodnutí organizátorů se opřeli Martina Navrátilová, John McEnroe nebo i úřadující šampion Novak Djokovič.

Rozezlené by byly stejně jako letos i ATP a WTA. Mstily se jediným způsobem, kterým mohly, a za nemalých kontroverzí zrušily udělování bodů do žebříčku. Tím chtěly turnaji srazit prestiž a udělat z něj jen velmi dobře dotovanou exhibici. Tenisty to ale nijak neodradilo, přijeli a nabídli skvělou podívanou.

Například Jelena Rybakinová, senzační vítězka ženské soutěže. Ta se stala pořádným paradoxem „neruského“ Wimbledonu. Reprezentuje Kazachstán, ale na svět přišla v moskevské porodnici a Kazachstán reprezentuje teprve od roku 2018.

Spor pořadatelů s asociacemi zastupujícími profesionály a profesionálky má ještě dohru. WTA se rozhodla organizátory potrestat pokutou v hodnotě milion amerických dolarů. A některé nejlepší ženské tenistky ji chtějí pro sebe. Argumentují tím, že kvůli neudělování bodů přišly o možnost vyletět díky představení na travnatých dvorcích v „rankingu“ vzhůru. Dostávají například bonusy za to, když patří do nejlepší světové desítky. A samozřejmě od takovéto pozice se odvíjí i lepší jednání s potenciálními sponzory.

Tagy: