Být straníkem už není in, shodují se politologové. Z popularity SPD jsou překvapeni

Být členem politického uskupení už není v Česku v módě, vyplývá z čísel jednotlivých stran a hnutí.

Být členem politického uskupení už není v Česku v módě

Být členem politického uskupení už není v Česku v módě. Nasvědčují tomu aktuální čísla námi oslovených stran a hnutí. Jejich členské základny se až na výjimky zmenšují. Například sociální demokraté ztratili za poslední rok přibližně dva tisíce svých členů.

Doba, kdy se Češi aktivně hlásili k politické příslušnosti a chtěli patřit k nějaké straně, je očividně pryč. Aktuální počet členů se u takřka všech politických stran a hnutí oproti minulému roku snížil.

„Být straníkem už není in. Když se podíváte, jaké strany, s kolika straníky, rozhodují o daních, tak je to až úsměvné,“ sdělil pro CNN Prima NEWS politolog Jan Kubáček. „Můžou si za to politické strany samy, a to tím, že to není zrovna společenství morální čistoty. Je tam obrovská míra korupce,“ sdělil redakci politolog Lukáš Valeš.

ČTĚTE TAKÉ: Exkluzivní průzkum: V Česku panuje historická nespokojenost lidí se směřováním země

Strany a hnutí co do počtu svých členů zažívají strmý pád. Výjimkami jsou STAN a SPD. Od roku 2019 se k hnutí SPD zapsalo přes 4 000 nových členů. „SPD celkem překvapuje. Těch straníku mají stále dost,“ podotkl Kubáček. „SPD už dávno není fuj. V řadě měst tvoří důležitou součást širší koalice,“ doplnil Valeš.

Vracíme se, říká Šmarda

Velký úbytek členů zažívají sociální demokraté. Od minulého roku od nich odešlo přibližně 2000 lidí. Politologové se shodují, že se ze sociálních demokratů stává ohrožený politický druh. „Sociální demokraté jsou doslova před vymřením. Dříve dokonce žili z členských poplatků, což bylo nevídané. Dneska jsou v počtu na úrovni Pirátů, Starostů a nezávislých,“ sdělil Kubáček.

„Na druh před vymřením to vypadalo asi před dvěma lety. Myslím, že poslední měsíce mi dávají za pravdu, že sociální demokracie se vrací,“ řekl pro CNN Prima NEWS předseda strany Michal Šmarda. Naopak nejpočetnější stranou, a to i přes meziroční úbytek, jsou lidovci. Jejich vedení sází na rozrůstající se tým mladých politiků. „Mladí lidovci mají zhruba 440 členů a přichází další. Z toho mám radost,“ sdělil redakci místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Tagy: