Čarodějnice v ohrožení: Meteorologové vydali výstrahu, lidé by neměli rozdělávat oheň

Meteorologové varují před vznikem požárů. (Ilustrační foto)

Předpověď počasí 28.4

Na jihozápadě Moravy platí od pondělí výstraha před vznikem požárů. Kvůli suchu, vysokým teplotám a zesilujícímu větru se ale varování postupně rozšíří na další území České republiky. Riziko by mělo klesnout až v pátek, kdy se objeví přeháňky, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

„Mezi tlakovou níží nad západní až severozápadní Evropou a tlakovou výší nad východní Evropou k nám bude nadále proudit teplý vzduch od jihu. S ohledem na rostoucí teploty a mírný až čerstvý vítr bude postupně narůstat nebezpečí vzniku požárů,“ uvedli meteorologové.

ČTĚTE TAKÉ: Překvapí saharský prach meteorology? Příznivou předpověď pro Česko může hodně ovlivnit

Od pondělního rána je výstraha vyhlášená pro většinu Jihomoravského kraje, východní část Vysočiny a také Dačicko v Jihočeském kraji. „Oblast s vysokým rizikem vzniku požárů se bude vzhledem k rostoucím teplotám a zesilujícímu větru rozšiřovat téměř na celé území ČR s výjimkou severovýchodní Moravy a Slezska a krajního západu Čech,“ sdělil ČHMÚ. V úterý a ve středu by měly zejména na Českomoravské vrchovině nárazy větru dosáhnout až 70 km/h.

Lidé by při zvýšeném riziku vzniku požárů neměli rozdělávat oheň v přírodě a zejména v lesích, vypalovat trávu, odhazovat cigaretové nedopalky na zem či používat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Je třeba řídit se místními vyhláškami a zákazy, které k suchu a nebezpečí požárů mohou být vydány. Meteorologové doporučují také úsporné hospodaření s vodou.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Ovocnáři po ničivých mrazech: 500 ze 700 hrozí krach, škody přesáhly miliardu korun

Tagy: