Kanada bije na poplach. Zemi spaluje přes 1000 požárů, ve městě Yellowknife začala evakuace

Severem Kanady se dál rychle šíří lesní požáry. Úřady vyzvaly obyvatele města Yellowknife, které je s 20 000 obyvateli centrem teritoria Severozápadní území, aby začali s evakuací. Žádají, aby lidé z města odešli do pátečního poledne místního času (20:00 SELČ), uvedla kanadská veřejnoprávní stanice CBC. Kanada zažívá nejhorší sezonu lesních požárů v historii, v celé zemi hoří více než 1 000 aktivních požárů, z toho 230 v Severozápadním území, uvádí Reuters.

„Oheň teď představuje reálné ohrožení města,“ uvedl v noci na dnešek představitel místní správy Shane Thompson. Evakuace by měla být postupná a poklidná, dodal Thompson na tiskové konferenci.

Příkaz k evakuaci se týká také města Dettah a dálnice číslo 4, známé jako IngrahamTrail, která vede od města Yellowknife na východ. Plameny jsou aktuálně asi 17 kilometrů od města a k okraji Yellowknife by se mohly dostat během víkendu.

ČTĚTE TAKÉ: Z ráje se stalo ohnivé peklo. Souostroví Havaj ničí katastrofální požáry

Lidé by se podle Thompsona měli vydat jihozápadně směrem k provincii Alberta. Pokud mohou, mají k cestě využít svá auta, úřady slíbily zajistit dostatek pohonných hmot. Pro ty, kteří potřebují s evakuací pomoci, zajistí úřady přepravu civilními a vojenskými letadly. Na místě už pomáhá armáda s hašením plamenů a evakuacemi.

Požáry v Kanadě letos postihly rekordní plochu území, shořelo přes 136 000 kilometrů čtverečních plochy, uvádí na svém webu vládní středisko pro monitorování požárů (CIFFC). Aktivních požárů je 1 070, z toho 236 zuří na Severozápadních územích, uvádí CIFFC.

Napříč Kanadou už ohně přinutily k evakuaci přes 168 000 lidí. Požáry se letos rozhořely nebývale brzo a už v červnu překonaly dřívější rekord v rozsahu území spáleného za celý rok. Tím bylo 73 000 kilometrů čtverečních zasažených v roce 1989. Nyní se součet blíží dvojnásobku, zatímco do konce tradiční sezony požárů zbývá ještě několik týdnů.

Tagy: