OBRAZEM: Z ráje se stalo ohnivé peklo. Souostroví Havaj ničí katastrofální požáry

Požáry na souostroví Havaj jsou mimořádně ničivé.

Na Havaji bojují s ničivými požáry

Americké souostroví Havaj v Tichém oceánu se potýká s rozsáhlými požáry. Na ostrově Maui hlásí záchranáři desítky obětí, tisíce lidí musely před plameny utéct. Někteří lidé prchali před ohněm dokonce do moře. Podívejte se na snímky a záběry z požáry decimovaných Havajských ostrovů.

„Nespal jsem už více než 24 hodin. Celou noc jsem na telefonu hledal zprávy o svých příbuzných,“ popsal pro CNN Dustin Kaleiopu, obyvatel Maui. Při požáru přišel o svůj dům. Ten zachvátily plameny ve středu brzy ráno. Z domu se jemu i jeho dědečkovi podařilo utéct okolo čtvrté hodiny ráno. „Celá naše ulice shořela na popel,“ řekl dále Kaleiopu.

Požáry na havajském ostrově Maui se v úterý rozšířily i kvůli silnému větru způsobenému hurikánem Dora. Od té doby plameny postupují a decimují vše, co jim stojí v cestě. Rodina Kaleiopuových měla ještě štěstí. Přišla „jen“ o střechu nad hlavou.

Požáry už mají na svědomí 36 obětí. To jsou oficiální údaje, které zveřejnila administrativa okresu Maui County. Dalších asi 11 tisíc lidí sdílí stejný osud jako Kaleiopuovi – kvůli ohni museli opustit své domovy a utéct do bezpečí.

Zprávy z ostrova hovoří o tom, jak ničivý živel spaluje celé ulice a způsobuje výpadky energie, kterou místní obyvatelé a především záchranáři s hasiči ke své práci potřebují. CNN informuje, že někteří lidé se před ohněm raději vrhli přímo do vod oceánu.

Nepřekvapí, že Američané lidi z ostrova evakuují. Zejména na turisty se vyvíjí tlak, aby Maui opustili, jak jen to je možné. „Všechny aerolinky posílají dodatečné lety, aby pomohly lidem dostat se z ostrova,“ informoval havajský státní resort dopravy.

„Místní obyvatelé přišli o všechno. Ztratili své domovy, svá zvířata, je to devastující,“ shrnul šéf turismu pro stát Havaj James Kunane Tokioka.

Požáry podle hasičů zuří také na největším ostrově Havaji. Nejhorší situace je aktuálně poblíž města Lahaina na ostrově Maui.

Tagy: