Čekají nás nejdražší a nejchudší Vánoce, varuje ekonom. Místo dárků se budou platit účty

S pomocí bakterií bude předvánoční stres minulostí.

Letošní Vánoce budou nejen nejdražší v historii, ale zároveň i nejchudší za poslední léta, varuje ekonom Lukáš Kovanda. Lidé totiž prý před dárky budou muset upřednostnit platbu za plyn či elektřinu. Pod stromeček se proto podle něj vyplatí nakupovat už nyní.

Evropu čeká zima, jakou nepamatuje. Kreml podle všeho využije silné závislosti, kterou si na jeho plynu vypěstovalo v prvé řadě Německo, a celý starý kontinent „skřípne“. „Znamená to, že vysoké ceny nejen plynu, ale také elektřiny pro domácnosti, přetrvají, ba se dále zvýší. Řadě domácností také v druhé polovině roku doběhne fixace mnohem levnějších cen energií, případně je konec fixačního období čeká hned zkraje příštího roku,“ říká Kovanda.

Takzvaný úsporný tarif letos domácnostem prý také příliš nepomůže, nejčastěji se jedná o částku kolem dvou tisíc korun. „Bohaté domácnosti si tedy budou moci za peníze státu zajít na rodinnou předvánoční večeři, chudým domácnostem dva tisíce navíc opravdu příliš nepomohou,“ kritizuje vládu ekonom.

Ceny neklesnou, naopak

Spojí se tak předpokládaná těžká energetická krize, jež Evropu v zimě zasáhne, s vysokou inflací. Právě to podle Kovandy destruuje kupní sílu domácností při nákupech dárků pod vánoční stromeček.

„Propad maloobchodních tržeb je v Česku patrný už z jarních čísel. Nedá se čekat, že by se to ve zbytku roku zlepšilo, naopak. Nálada spotřebitelů v tuzemsku je totiž nyní nejhorší v celé historii měření od roku 2003. To vše signalizuje, že letošní Vánoce budou jak nejdražší v historii, tak ovšem také nejchudší za poslední řadu let. Místo dárků se budou platit účty za elektřinu či plyn,“ pokračuje.

Lidé tedy prý neudělají chybu, pokud začnou na Vánoce nakupovat už teď, čímž si rozloží pořizování dárků do delšího časového období. Právě to jim dle Kovandy umožní vyhnout se náporu na svoji peněženku v čase adventu a posledních týdnech roku. „Zároveň by samozřejmě ani nyní neměli podnikat příliš nákladné nákupy, pokud si nejsou jistí, že ve zbytku roku a zkraje roku příštího zvládnou platit své účty za energie, respektive příslušné zálohy, které se ještě mohou dramaticky navýšit,“ radí.

Vedle toho prodejci mají letos v důsledku odeznívající světové přepravní krize poměrně vysoké zásoby zboží, a proto budou zřejmě vánoční prodeje zahajovat dříve. I toho lze včasným zahájením vánočního nakupování využít. Lze totiž nakupovat levněji než v posledních týdnech před Vánoci. Protože do té doby inflace dále zrychlí a prodejci už nemusí být tak štědří se slevami.

Tagy: