Cena vepřového je stále vyšší. Kvůli novým evropským pravidlům může raketově růst i dál

Vepřové maso může raketově zdražit

Cena vepřového masa roste

Jak jste si možná v obchodech všimli, cena vepřového masa roste. Chovatelé navíc varují, že během příštích let může přijít další cenový šok. Podle nových evropských pravidel budou totiž zemědělci muset přestavět drtivou většinu poroden. Některé odhady hovoří o tom, že kvůli takovému opatření může vepřové zdražit o dalších 50 procent.

Porodna prasat – místo, kde se narodí až patnáct selat. Prasečí maminka musí být ovšem zafixována v porodní kleci. „Kdyby tam byla na volno, neviděla by, že má ta selata pod sebou, a jak by si lehla, tak by byla úmrtnost nově narozených mláďat mnohem vyšší,“ říká chovatel Jiří Horák.

ČTĚTE VÍCE: Drahota v Chorvatsku. Reportéři vyzkoušeli obchody i tržiště, porovnali ceny ovoce či alkoholu

Konkrétně jeho porodnu chovatelé před šesti lety kompletně předělávali. Tehdejší investice byla ve výši pěti milionů korun. Farmáři si ale zřejmě budou muset připravit další obnos peněz. Evropská komise se totiž zavázala, že od roku 2027 skončí všechny klecové chovy. Podle Svazu chovatelů prasat tak bude potřeba, aby se každé místo prasnice zvětšilo o 30 až 40 procent. „Takže se do té stáje vejde o 40 procent prasat méně,“ upřesňuje svaz. „Ty investice nejsou malé, takže bychom byli nuceni chov zredukovat a možná i zrušit, což bychom nechtěli,“ dodává Horák.

Chovatelů je stále méně

Asociace sdružující evropské farmáře odhadla, že by kvůli nucené přestavbě poroden mohla skončit čtvrtina chovatelů v Evropě. „Spotřebitelé se musí připravit na to, že cena vepřového poroste – ne kvůli zemědělcům, ale kvůli evropské legislativě a řekněme kvůli ochraně životního prostředí,“ říká agrární analytik Petr Havel. Chovatelů prasat v Česku i tak dlouhodobě ubývá. Jen za minulý rok klesl počet prasat o 11 procent.

A jaké jsou aktuální ceny masa podle dat Českého statistického úřadu? Kilo vepřové kýty nás vyjde na 150 korun, přitom ještě loni bylo o více než 20 korun levnější. Kuřecí prsní řízky zdražily oproti loňsku o devět korun na aktuálních 175 korun za jedno kilo. A nejdražší je tradičně hovězí maso. Konkrétně kilo hovězího zadního stojí 276 korun, ještě před rokem to bylo o bezmála 20 korun méně.

Tagy: