Chlíbek: Počty nakažených černým kašlem porostou. Nejsme na vrcholu, respirátor není ostuda

Nemocná žena s kašlem

Případů černého kašle stále přibývá. V Česku je aktuálně zaznamenáno více než tři tisíce nemocných. Tato čísla podle předsedy České vakcinologické společnosti Romana Chlíbka dál porostou. „V tuto chvíli si myslím, že jsme nedosáhli pomyslného vrcholu,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle Chlíbka nelze odhadnout, kolik případů za rok celkem bude. „Ale vzhledem k tomu, že nemáme za sebou ani tři měsíce v novém roce a už máme více než tři tisíce případů, tak to v průběhu letošního roku určitě budou tisíce a tisíce dalších,“ řekl Chlíbek.

ČTĚTE TAKÉ: Čtyři děti zemřely na černý kašel v Nizozemsku. Rekordní počty nemocných jsou i v Česku

Vzhledem k tomu, že se černý kašel přenáší kapénkami, je nejzásadnější zabránit přenosu. „Pokud je někde člověk s kašlem, měli bychom se mu vyhnout a měl by být izolován,“ popsal Chlíbek. Dodal, že pokud se člověk bude pohybovat v přeplněných místnostech, není ostuda vzít si respirátor. To samé platí i pro kašlajícího člověka.

Nejrychlejším způsobem ochrany před černým kašlem je podle něj očkování. S tím souhlasí také docent Marián Hajdúch z Ústavu molekulární a translační medicíny v Olomouci. „Je důležité si uvědomit, že nejvíce rizikovou neočkovanou skupinou jsou novorozenci,“ vysvětlil.

Dodal, že by se proto měli očkovat především matky, těhotné ženy a nejbližší rodina. „Říká se tomu strategie kokonu, kdy se kolem dítěte snažíme snížit riziko přenosu infekce,“ doplnil s tím, že podle mezinárodních studií je tato strategie poměrně účinná a pravděpodobnost nákazy černým kašlem se snižuje až o 70 procent.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Černý kašel není covid. Lidé šíření nemoci neřeší, ministerstvo plošná opatření nechystá

Tagy: