Češi budou v Dubaji přistávat nově jinde. Smartwings musí lety odklonit na okraj města

Češi a Slováci cestující s leteckou společností Smartwings do Dubaje si budou muset zvykat na nové letiště. Doposud dopravce přistával na Mezinárodním letišti Dubaj (DXB), od 31. března ale budou letouny směřovat na Mezinárodní letiště Ál Maktúma (DWC). Dočasný přesun pro CNN Prima NEWS potvrdila mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková.

Dopravce Smartwings létá do Dubaje pravidelně, a to nejen z Prahy, ale také z Bratislavy. V současnosti stroje letecké společnosti přistávají na Mezinárodním letišti Dubaj (DXB), které je jedno z nejvytíženějších na světě. To se ale brzy změní.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Muž si otevřel dveře letadla a vylezl na křídlo. Zabránil nebezpečí, hájí ho další cestující

Lety z Česka i Slovenska začne Smartwings od 31. března letošního roku odklánět na Mezinárodní letiště Ál Maktúma (DWC), které se nachází na kraji Dubaje. V současnosti je ve výstavbě, už nyní se ale využívá pro nákladní dopravu i vybrané pasažérské lety.

Spojené arabské emiráty počítají s tím, že se DWC v budoucnu stane největším letištěm světa, které má každý rok odbavit přes 160 milionů cestujících, uvádí web letiště.

Hlavním letištěm Dubaje prozatím stále zůstává DXB, které se nachází mezi Dubají a Šardžá. Tam ale Smartwings brzy nebude moci přistávat. S 31. březnem totiž letiště přechází na letní letový řád. Přednost dostanou letecké společnosti, které operují v Dubaji po celé léto. Smartwings ale v parných měsících do města nelétá.

„Důvodem změny je zavedení nových restrikcí a pravidel. Od 31. března pro operování na letišti Dubai International Airport jsou sloty přiděleny těm dopravcům, kteří operují celou IATA letní sezónu. Smartwings v letních měsících lety do Dubaje neprovozuje,“ sdělila pro CNN Prima NEWS mluvčí dopravce Vladimíra Dufková.

Upozornila ale, že jde pouze o dočasnou změnu. „V příští zimní IATA sezóně počítáme, že se opět vrátíme na letiště DXB,“ uvedla.

Vedle Smartwings provozují v Česku lety do Dubaje také společnosti Flydubai a Emirates. Obě mají základnu ve Spojených arabských emirátech.

VIDEO: Letadlo za letu ztratilo okno

Tagy:
Dubaj Bratislava letadla cestující Smartwings Spojené arabské emiráty Praha Mezinárodní letiště Ál Maktúma Mezinárodní letiště Dubaj