Češi nákup auta neodkládají. Před novým vozem ale preferují kvalitní ojetinu

Většina lidí očekává, že se v dohledné době ceny aut stabilizují a nákup nemá cenu plánovitě odkládat. Podle 24 procent lidí je v současnosti vhodná doba na pořízení nového vozu, protože jejich ceny v nejbližších měsících ještě porostou. Opačný názor zastává 27 %, podle nich naopak výhledově ceny aut klesnou. Vyplývá to z průzkumu společnosti Raiffeisen – Leasing.

Podle průzkumu takřka polovina lidí předpokládá, že během krátkého času dojde ke stabilizaci cen aut. Pokud by si měli vůz pořídit nyní, většina by zvažovala různé alternativy nákupu i financování, aby auto ve výsledku nebylo moc drahé. Celých 67 procent respondentů například uvedlo, že by se poohlíželi po kvalitním ojetém autě místo nového.

Nová auta v menšině

Jenom čtvrtina lidí by podle průzkumu vsadila na hledání co nejkvalitnějšího nového vozu, se kterým nebudou spojené tak vysoké náklady na provoz a servis. Zvlášť mezi mladšími respondenty a lidmi s vysokoškolským vzděláním také častěji zaznívalo, že by hledali vůz v zahraničí nebo také výhodný úvěr s bezpečnou výší splátek.

„Důraz na kvalitu je patrný také u podnikatelů a firem. Situaci ovlivňuje nejistota ohledně dalšího cenového vývoje, ale také delší čekací lhůty na nová auta nebo chystané změny evropské legislativy. To vše vede zájemce o pořízení vozu ke zvažování alternativ, porovnávání nabídek a hledání co nejvyšší kvality za slušnou cenu,“ říká Jaroslav Kumbera, odborník na financování koupě automobilů. Podle něj platí podobný trend také pro samotnou oblast financování, kde klienti také vysoce hodnotí právě kvalitu služeb nebo osobní komunikaci.

Zajímavé je, že o koupi nového či ojetého malého auta, tedy vozu velikosti např. Škoda Fabia, dnes uvažuje jen o málo větší množství lidí, než je zájemců o pořízení skútru nebo motocyklu.

Průzkumu realizovaného v červenci tohoto roku se zúčastnilo 525 respondentů.

Tagy: