Češi nejvíc věří Vojtěchovi a Rychetskému. Babiš a Zeman v průzkumu propadli

Z čelných představitelů ČR lidé nejvíce důvěřují ministru Adamu Vojtěchovi a předsedovi Ústavního soudu Pavlovi Rychetskému, uvedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CCVM). Nejvíce nedůvěry „posbírali“ Babiš a Zeman.

Z čelných představitelů státu věří lidé nejvíc ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (za ANO), jemuž důvěřuje 46 procent Čechů. Na druhém místě je s 39 procenty předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Vyplývá to z červencového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Vojtěch s Rychetským jsou jedinými ze zkoumaných představitelů, u nichž podíl důvěřujících alespoň mírně převážil nad podílem nedůvěřujících. U všech ostatních nedůvěra převyšovala podíl vyjadřované důvěry. Nejvyšší nedůvěru mají premiér Andrej Babiš (ANO) a prezident Miloš Zeman.

CVVM předložilo respondentům seznam 29 vrcholných ústavních činitelů, zařazeni na něj byli prezident, předseda Senátu, předseda Poslanecké sněmovny, členové vlády, předsedové poslaneckých klubů parlamentních politických stran, ombudsman, guvernér České národní banky (ČNB) a předseda Ústavního soudu.

Se stejným podílem důvěry jako u Rychetského figuruje na třetím místě ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), u ní ale už podíl nedůvěry (44 procent) převyšuje důvěru. Na čtvrtém místě skončila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), jíž důvěřuje 34 procent a nedůvěřuje 51 procent lidí.

Za ní s nevelkým odstupem a podílem důvěry okolo tří desetin figurují místopředseda vlády a ministr průmyslu a obchodu a zároveň i ministr dopravy Karel Havlíček, guvernér ČNB Jiří Rusnok, ministr školství Robert Plaga a premiér Babiš, u nichž se vzájemně liší jen podíly nedůvěřujících.

Nejméně důvěryhodným je předseda vlády, jemuž nedůvěřuje 67 procent lidí. Následuje prezident Zeman s 65 procenty a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) s 62 procenty.

Šéfovi poslaneckého klubu ANO Jaroslavu Faltýnkovi pak nedůvěřuje 61 procent lidí. Polovina či více dotázaných vyjadřovala nedůvěru ještě i ministryni spravedlnosti Marii Benešové (za ANO), ministru kultury Lubomíru Zaorálkovi (ČSSD) a ministryni Schillerové.

Tagy: