Češi se probili do Age of Empires 2. V kultovní strategii se objeví husité i Žižka

Jedna z nejhranějších strategických her v historii se brzy dočká české stopy. Do aktuální verze Age of Empires 2 zamíří husité jako nová hratelná frakce, chybět nebude ani vojevůdce Jan Žižka z Trocnova. Obsah nového rozšíření s názvem Dawn of the Dukes (Úsvit vévodů), které má vyjít v srpnu, odhalila společnost Microsoft na prezentaci nových titulů v rámci americké akce E3.

Původní Age of Empires 2 vyšel už v roce 1999. Za dvě desetiletí se ze hry, v níž proti sobě bojují desítky středověkých národů, stala jedna z nejpopulárnějších válečných strategií v historii. Silný zájem hráčů pak vedl k vydání několika nových a modernizovaných verzí. Do té nejnovější s podtitulem Definitivní edice v srpnu zamíří Češi, kteří doposud v seznamu hratelných frakcí chyběli.

To ale v neděli změnil Microsoft, který vlastní práva na značku. Během živě odvysílané prezentace nových her oznámil stahovatelné rozšíření hry s názvem Dawn of the Dukes, které hráčům dovolí velet českým husitům.

Vojevůdce Jan Žižka z Trocnova se pak objeví v samostatné kampani, poskládané z několika předpřipravených historických scénářů. Vývojáři ho označují za mimořádného stratéga, který byl schopen z armády sedláků vytvořit nebezpečnou hrozbu pro Svatou říši římskou.

Oficiální popisek k přídavku celkově přibližuje středověké Čechy jako národ s vyspělými válečnými technologiemi, nebude tak chybět ani husitský arzenál. Hra se chlubí například obrněnými bojovými vozy či ničivými houfnicemi. Na některých snímcích lze zahlédnout také hrad připomínající Karlštejn, který nejspíše poslouží jako obranná budova.

Společně s českou frakcí přibydou i Poláci, kteří se rovněž dočkají vlastních unikátních jednotek a příběhové kampaně v kůži Hedviky z Anjou. Navrch se zpřístupní také mise, ve kterých se objeví litevští národní hrdinové Algirdas a Kęstutis. Ti se ve své kampani budou bránit výpadům Řádu německých rytířů.

Přídavek by měl vyjít v srpnu letošního roku, cenu ale Microsoft zatím neoznámil. Na podzim se vydání dočká také nejnovější díl série Age of Empires 4.

Tagy:
historie počítačové hry Jan Žižka technologie videohry strategie Microsoft husitství Česko Gaming Jan Žižka z Trocnova Age of Empires II Hrad Karlštejn Anjou Algirdas Kęstutis