Češi zažívají baseballové Nagano. Tým amatérů na elitním turnaji porazil Čínu, sní o postupu

Česká baseballová reprezentace je parta nadšených amatérů a budí pořádný rozruch po celém světě. Má za sebou premiéru na prestižním turnaji World Baseball Classic a na úvod dokázala porazit Čínu 8:5.

„Český hasič jde do akce,“ hlásá například titulní stránka prestižních novin New York Times. Baseballová reprezentace zaujala celou planetu. Nastupují v ní například učitel zeměpisu, investiční poradce nebo prodavač sportovních potřeb.

ČTETE TAKÉ: Amatéři ve velkém světě. Čeští baseballisté si jdou užívat vybojovaný sen: Je to džungle

O vůbec první homerun českého týmu na World Baseball Classic v historii se postaral pálkař Matěj Menšík a zvýšil tím na 3:0.

Reprezentace v jednu chvílí prohrávala 4:5, ale k velké radosti stovek fanoušků, kteří neváhali na turnaj do Japonska vyrazit, se napínavou bitvu podařilo otočit.

V závěrečné deváté směně Češi rozhodli čtyřmi body. O tři se postaral dalším homerunem Martin Mužík, který poslední půl rok nastupoval v Austrálii, kde si přivydělával jako zedník a zahradník.

„První, co jsem si říkal, bylo, ať to hlavně neskončí vedle,“ líčil trenér baseballistů Pavel Chadim. Protože poslední obranu zvládl nadhazovač Marek Minařík, česká reprezentace mohla začít slavit sladký triumf. Opět i s fanoušky, kteří jim transparentem připomněli, že prožívají baseballové Nagano.

„Bylo to úžasné, vedli jsme, prohrávali, a nakonec jsme to vyhráli,“ jásal nadhazovač Marek Minařík. Na sobotní souboj s favorizovaným Japonskem tak nastoupí Češi posíleni důležitou výhrou.

Triumfem nad Čínou udělali Češi výrazný krok k udržení mezi elitou.Týmy do čtvrtého místa v pětičlenných skupinách totiž budou mít jistotu startu na příštím WBC v roce 2026. „Chceme ukázat, že evropské týmy mají své místo na světové scéně, a postoupit ze skupiny,“ řekl Chadim. Do čtvrtfinále postoupí dva týmy a šance baseballistů splnit nový cíl může naznačit už sobotní zápas s favorizovaným Japonskem. Poté se Češi utkají s Korejci a Australany.

Tagy: