Nástupce Kundery nevidím. Jeho dílo je pro současné spisovatele metou, tvrdí expert

Literární teoretik a spisovatel Jakub Češka v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS.

Spisovatel Jakub Češka o Milanu Kunderovi

V hledání Kunderova nástupce nejsem optimista, už od prvních děl vykazoval intelektuální bravuru. V pořadu Nový Den na CNN Prima NEWS to uvedl literární teoretik a spisovatel Jakub Češka. Díla Kundery jsou podle něj nesmrtelná a za vrchol jeho tvorby označil román s názvem Nesnesitelná lehkost bytí.

Dílo českého spisovatele, který od roku 1975 žil ve Francii, je pro současné autory podle Češky spíše nedosažitelnou metou. „Už básnická sbírka Monology, která vyšla ve čtyřech vydáních v rozmezí let 1957 až 1969, měla v celkovém nákladu 66 tisíc výtisků. To je vysoké číslo, když porovnáme současnou českou prózu, natož pak poezii,“ popsal v číslech oblíbenost raného Kunderova díla.

Už od začátku spisovatelské kariéry Kundera vykazoval umělecký tvar a intelektuální bravuru, tvrdí Češka. „Schopnost prostřednictvím básnických obrazů evokovat emoce je něco unikátního, co patří ke Kunderovu rukopisu,“ dodal literární teoretik.

ČTĚTE TAKÉ: První ženou Milana Kundery byla neteř Huga Haase. Osudovou láskou televizní hlasatelka

Dílo světoznámého českého spisovatele je nesmrtelné a Kundera jeho prostřednictvím dosáhl něčeho, o čem ve svých románech často pojednává, je přesvědčen literární teoretik. „Za vrchol Kunderovy tvorby považuji Nesnesitelnou lehkost bytí, ačkoliv mým nejoblíbenějším dílem je Slavnost bezvýznamnosti,“ popsal Češka.

S ohledem na řadu komentářů popisujících, jaký byl Kundera člověk, varoval před unáhleností a povrchností. „Je problematické se domnívat, že prizmatem díla můžeme nahlížet na komplikovanou osobnost. Nemůžeme hodnotit komplikovanost osobnosti spisovatele, pokud jej osobně neznáme,“ uzavřel.

Tagy: