První ženou Milana Kundery byla neteř Huga Haase. Osudovou láskou televizní hlasatelka

Milan Kundera zemřel ve věku 94 let.

Zemřel Milan Kundera

Jaké bylo soukromí zesnulého světového spisovatele Milana Kundery, který se dožil úctyhodného věku 94 let? Které ženy hrály v jeho životě nejdůležitější roli? A jaký koníček ho spojoval s jeho druhou manželkou Věrou?

První manželkou Milana Kundery byla operetní herečka a zpěvačka Olga Haasová, jejíž otcem byl skladatel Pavel Haas a strýcem slavný herec Hugo Haas. Jejich cesty se však po několika letech rozešly. Kunderovou životní láskou se stala hlasatelka televizního studia Věra Hrabánková. Když byla v roce 1969 propuštěna ze zaměstnání v Československé televizi a o rok později byl z FAMU vyhozen i Kundera, rozhodli se společně emigrovat. Od roku 1975 žili ve Francii, kam Kundera dostal pozvání vyučovat na univerzitě. O šest let později získali francouzské občanství.

Návrat do rodné vlasti jim zhořkl

Přestože po listopadové revoluci v roce 1989 měli možnost vrátit se do rodné vlasti, nevyužili ji. Podle Kunderové disidenti jejího manžela nenáviděli. „Vybrali jako vůdce protikomunistické opozice Havla a měli obavy, že Milan, který byl v zahraničí tehdy mnohem známější, by chtěl být sám v čele politické opozice,“ řekla před několika lety Kunderová brněnskému literárnímu měsíčníku Host.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Proč se Milan Kundera nemusel s Václavem Havlem?

Po listopadu 1989 navštívili Českou republiku jen párkrát. Poprvé hned na začátku roku1990. Měli však pocit, že do ní už nepatří. „Byla to zvláštní směsice dojetí, ale současně mě všechno nějak rozčilovalo. Šla jsem po Praze, poznávala místa, která jsem měla ráda, ale něco bylo jinak. A špatně. Víš, co bylo asi nejhorší? Co jsem si říkala? Že tam už nejsem doma. Když jsem šla z Olšan od tátova hrobu přes celou Prahu do hotelu Hoffmeister a všude jsem slyšela angličtinu. Všude v centru byly dvojjazyčné nápisy. To nebylo možný ani při ruský okupaci, že byly nápisu v ruštině,“ dodala v rozhovoru Kunderová.

S manželkou nejraději cestovali

V roce 1995 Kunderovi tehdejší prezident Václav Havel udělil medaili Za zásluhy. Tu za něj ale přebírala právě Věra. Ani ve Francii v posledních letech nebyli nejšťastnější. „V Paříži už se nedá normálně žít. Jednak kvůli turistům, kteří zničí všechno, ale zhoršující se i služby, veřejná doprava, bezpečnost, všude je špína, nedá se dýchat kvůli smogu. A k tomu neustále stávky, demonstrace, žluté vesty. Všechno se rozpadá a nic už pořádně nefunguje,“ popsala Kunderová.

S manželem rádi cestovali. Obvykle to dělávali tak, že když jeli někam do světa představovat Kunderovu novou knihu, zdrželi se tam o několik dní déle. „Nejhezčí cesta byla návštěva Izraele. Všechno bylo úplně jiné, než jsem si představovala. Hora Olivetská byl takový malý kopeček, Jordán nevypadal jako Mississippi, ale byl to spíš potůček, ale bylo to nádherný. Milan tam přebíral v roce 1985 Jeruzalémskou cenu a tehdejší starosta, jmenoval se Kolek, nám dal k dispozici auto se šoférem. Toho jsem uplatila, aby nám auto nechal, a my jsme si pak sami jezdili i po Palestině,“ líčila Kunderová.

Tagy:
smrt Francie láska manželka Václav Havel spisovatel Milan Kundera Praha Sametová revoluce Československá televize Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění Listopadová revoluce Pavel Haas Hugo Haas Věra Kunderová Hugo Haase