Česká politika je absurdní, ani Václav Havel by takovou krásnou hru nenapsal, říká politolog

Politolog Lukáš Valeš

360° 28.11.2023

Možnost, že by Miroslav Kalousek kandidoval do Evropského parlamentu, pobavila politologa Lukáše Valeše. „Česká politika je natolik absurdní, že ani Václav Havel by takovou krásnou hru nemohl napsat,“ řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Kalousek v minulém týdnu na sociální síti X oznámil, že je připraven kandidovat v rámci voleb do Evropského parlamentu v roce 2024. „Musím mírně dojatě říct, ze mě mile překvapilo velké množství nominací z regionů od TOP 09, abych kandidoval do evropských voleb. Je to masivní projev důvěry, který nelze odmítnout,“ informoval. V souhrnu získal exministr financí celkem 11 regionálních nominací, přičemž se jednalo o největší počet hlasů mezi budoucími kandidáty.

ČTĚTE TAKÉ: Na demonstraci byli proruští kolaboranti, zlobí se učitelé. Středulův debakl, míní Zdechovský

Někteří představitelé TOP 09 možný návrat „otce zakladatele“ Miroslava Kalouska do politiky vřele vítali, nicméně o tom, zda bude skutečně Kalouskovi umožněno kandidovat, Valeš pochybuje. „Vztahy mezi ním a paní Pekarovou Adamovou jsou napjaté. Navíc všichni dobře víme, že Mirek Kalousek nevynechá jedinou příležitost, aby mohl kritizovat současnou vládní koalici,“ připomněl politolog ve vysílání CNN Prima NEWS.

Zažertoval, že by se ale mohlo jednat o promyšlený tah vlády. „Kdyby koalice Spolu byla chytrá a chtěla se ho zbavit, je cesta do Bruselu možná to nejlepší,“ uvedl. Přestože Kalousek z politiky dobrovolně odešel, má podle Valeše stále politické ambice.

„Možná je lepší ho vyslat do Bruselu než riskovat, že třeba založí nějakou novou politickou stranu. Byla by to, myslím, už třetí v jeho kariéře, kterou by prošel,“ zakončil svou úvahu Valeš.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Fiala na farmě v obleku? Nutella č. 2, míní Kubáček. Příště na kravince pláštěnku, radí Kolář

Tagy:
Václav Havel Miroslav Kalousek vláda 360° Lukáš Valeš politika Evropský parlament SPOLU