Učitelé se zlobí: Na demonstraci byli proruští kolaboranti. Středulův debakl, míní Zdechovský

Josef Středula, vpravo od něj Daniel Sterzik

Komu Češi věří nejvíce

Propojení odborářské demonstrace s lidmi od Jindřicha Rajchla je naprostým zneužitím situace nepedagogických pracovníků. Na sociálních sítích to uvedl europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Podobně se vyjádřila i Učitelská platforma, která se od akce odborů distancovala. Mnoha kritikům se nepozdávala účast Daniela Sterzika, který vystupuje pod přezdívkou Vidlák. Ve veřejném prostoru proslul lhaním o odpojování elektroměrů ČEZ.

„Dovolím si jeden postřeh k pondělní demonstraci. Pro Josefa Středulu to byl debakl. Propojení demonstrace s lidmi od Jindřicha Rajchla je naprostým zneužitím situace nepedagogických pracovníků,“ uvedl Zdechovský na sociální síti X. Narážel tak zřejmě na skutečnost, že kromě zástupců odborů vystoupil během akce na Malostranském náměstí i Daniel Sterzik, který kdysi tvrdil, že ČEZ na jižní Moravě odpojuje elektroměry, ve skutečnosti tam ale distribuční síť nespravuje. Jeho účast na pódiu zkritizovalo hned několik uživatelů na sociálních sítích.

Podobně jako Zdechovský se vyjádřila i Učitelská platforma. „Ostře se vymezujeme proti akci odborů, která původní záměr učitelské stávky zneužívá a spojuje se s lidmi, kteří jsou pro naši demokracii ohrožením a nikdy na odborářské demonstraci neměli vystoupit! Nepodporujeme proruské kolaboranty. O programu odborářských protestů jsme nebyli předem informováni a nijak jsme se na něm ani nepodíleli,“ uvedla organizace na svém Facebooku. Podpořila ji i někdejší kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová. „Zneužít stávky učitelů, kteří stávkují mimo jiné i za své nepedagogické kolegy, ke svým osobním účelům a politickým ambicím je naprosté chucpe,“ napsala na sociální síti X.

Demonstranti v pondělí sotva zaplnili Malostranské náměstí. Odboráři nechtěli spekulovat, kolik lidí na akci dorazilo. Relevantní podle nich jsou jen odhady policie či mobilních operátorů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Odborovým předákům nejde o úspory ani důchody. Sledují vlastní politické ambice, řekl Fiala

„Není důležité, kolik lidí přišlo, jde o sjednocení všech lidí v ČR, co se zapojili. Účast je fantastická, skvělá atmosféra. Vláda by nám měla napsat nebo zavolat, abychom mohli začít vyjednávat a řešit to, co lidi štve. Já si další stávku nepřeji, snad nebude nutná. Očekávám vstřícnou debatu s vládou, už si nechceme hrát na dialog, chceme vést dialog,“ řekl šéf ČMKOS Josef Středula novinářům.

Zároveň dal ale jasně najevo, že odboráři jsou připraveni pokračovat v protestních akcích, pokud s nimi vláda nebude jednat. „Lidé za námi stojí a podpoří nás i v dalších akcích,“ upozornil.

Odbory protestují proti podobě vládního konsolidačního balíčku i důchodové reformy, nenavyšování platů ve veřejném sektoru, drahým energiím, vysoké inflaci, nevyjasněnému růstu minimální mzdy i nedostatku peněz na školství.

„Do stávky se zapojilo 74 procent škol, mezi které patří mateřské, základní i střední. Jde o více než sedm tisíc škol. Proto můžeme konstatovat, že to je největší stávka za posledních 30 let, tedy od vzniku České republiky,“ řekla novinářům Markéta Seidlová z Českomoravského odborového svazu pracovníků školství (ČMOS).

Přidala se i Škodovka

Další z představitelů ČMOS František Dobšík doplnil, že mají podporu učitelů, rodičů i studentů. „Stávkujeme, protože vláda neplní vládní prohlášení. Chceme jednat, aby byl vzdělávací systém lepší,“ dodal. Stovky pražských studentů v pondělí vyrazily na protestní pochod, konkrétně zamířily k ministerstvu školství.

Do stávky se zapojily i některé úřady či velké firmy. Například výroba v závodech Škoda Auto se ve 13 hodin zastavila na dvě hodiny, aby se zaměstnanci ze dvou směn mohli aktivně zapojit do výstražné stávky.

Protesty podporují i lékařské odbory. Přesto si prý nepřejí, aby jejich akce poznamenaly zdravotní péči. „Nenechme se postavit proti sobě,“ vzkázal pacientům předseda Českého lékařského odborového klubu Martin Engel. Rovněž sdělil, že se lékaři ohradili proti úpravě přesčasů. „Nyní chceme víc – zachovat kvalitní a dostupnou zdravotní péči,“ dodal.

Premiér Petr Fiala (ODS) i ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedli, že tripartita se sejde podle plánu 4. prosince. Oba jsou nakloněni konstruktivnímu jednání. Nicméně nevidí prostor pro žádanou revizi konsolidačního balíčku.

Tagy: