Česká stopa v Africe: Mladý dobrodruh z Třince zachraňuje stáda slonů pro budoucí generace

Patnáct minut. Běžné čekání u lékaře, zapovídání s kamarádkou, bleskový oběd mezi schůzkami... V nabitém dni aktivního člověka má čtvrthodinka pramalý význam, v africké divočině ale značí další krůček na cestě k přírodní katastrofě. V průměru každých patnáct minut zde lidským přičiněním zemře slon. Mezi vaší ranní kávou a večeří je to zhruba padesátka, během 24 hodin téměř stovka životů, které jsou v pralesích a savanách navždy ztraceny.

Český zoolog a dobrodruh Arthur Sniegon to ale nehodlá nechat jen tak. Jeho příběh o neúnavném nasazení při ochraně slonů před vyhynutím, jež by mělo dopad na celou naši planetu, zachycuje nový dokument The Elephangelist.

Ve vzájemném propojení

Zvířata, která s námi sdílí planetu už miliony let a jsou neodmyslitelnou součástí naší přírody, čelí zániku. Za posledních 31 let klesla populace slonů v Africe o 70 %, pro své kly se stávají terčem pytláků, kteří s nimi ve velkém obchodují na černých trzích.

Elephangelist

Premiéra filmu proběhla 16. října. Divákům je nyní dokument k dispozici na stránkách Elephangelist.cz, Arthurovy aktivity mohou podpořit sbírkou na Donio.cz. Pro ty, kteří mají raději osobní zážitek je připraveno 20. října od 18:00 promítání v pražském Kině Dlabačov. Akce je přístupná veřejnosti zdarma.

Sobecká touha na jedné straně po penězích a na druhé po vlastnictví vzácných slonovinových artefaktů s sebou ale nese mnohem tíživější hrozbu – vyhubení slonů může mít fatální důsledky na chod přírodních ekosystémů.

„Je pro mě těžké smířit se s představou, že život slona je obětován pro výrobu nějaké hloupé sošky, což je o to absurdnější, když si uvědomíme, jak významnou roli hrají sloni v celém ekosystému,“ říká Sniegon v dokumentu z dílny tvůrců Lukáše Hodise, Jakuba Chlouby, Radka Karka a Davida Alexy, kteří se zoologem strávili 14 dní v africkém terénu. Sloni krajinu kolem sebe nejen aktivně využívají, ale i výrazně přeměňují a zároveň patří mezi hlavní distributory živin pro další organismy. „Bez nich tak  může dojít k razantnímu snížení biodiverzity, která svými procesy ovlivňuje kvalitu našich životů,“ uvádí mladý vědec a zdůrazňuje, že ochrana ohrožených druhů je jedním ze základních předpokladů, jak můžeme zachovat rozmanitost a funkčnost přírody kolem nás. Ztráta biodiverzity je totiž třetím největším globálním rizikem, kterému v příštích deseti letech budeme čelit.

Příběh Čecha, co mění svět

Diváci dokumentu The Elephangelist se společně s Arthurem vydají do srdce oblasti Tsoulou na západě Konga, kde zoolog demonstruje důležitost těchto zvířecích velikánů pro naši planetu. Stanou se svědky odvážného rozkrývání sítí pytláků a obchodníků se slonovinou a dalšími neetickými produkty a jakmile pochopí, jak silné může být pouto mezi slonem a člověkem, možná – snad – i sami začnou jednat. „Lidé ke svým rozhodnutím často potřebují silné příběhy, které v nich probudí emoce a touhu je následovat,“ vysvětluje producent Lukáš Hodis jeden z cílů dokumentárního filmu. „Příběhy jsou způsobem, jak ukázat lidem cestu k zapojení do změny. A právě proto chceme Čechy jedním takovým inspirovat.“

Sniegon v sobě nesl lásku k přírodě již od dětství, skutečnou vášeň pro její objevování v něm však probudilo až cestování po Blízkém východě, Evropě a Severní Americe. Po studiích na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy působil jako dobrovolník v kanadském Cochrane Ecological Institute, kde se věnoval péči o ohrožené volně žijící živočichy. Následně se vydal na několik expedicí do Afriky, a právě ty mu navždy změnily život. „Tento zážitek ve mě vyvolal takovou zvědavost, že už jsem si nedokázal představit, že bych snad slony nikdy dále v životě neviděl,“ vypráví Sniegon. „O mém osudu bylo rozhodnuto.“

Pod záštitou jeho organizace Save-Elephants, kterou založil v roce 2013, začal podnikat záchranné aktivity a v současné chvíli vytváří jedinou českou dlouhodobou stopu ve střední Africe na záchranu mizejících druhů. Jeho dobročinná organizace monitoruje divočinu, potírá ilegální obchod, pracuje s domorodci a šíří osvětu. Aktivista také často ve spolupráci s policií vystupuje jako volavka při odhalování překupníků. Protože je oblast Tsoulou naprosto unikátní z hlediska biodiverzity a geologických úkazů, v budoucnu by ji rád převzal pod svou správu a ochranu. „ Funkční chráněné území tohoto typu v Kongu zoufale chybí, proto se chceme zasadit o zachování co největší části rezervace a jejího okolí v současném stavu, aby se ekosystémy uchovaly,“ vysvětluje Sniegon. „Jakožto budoucí potenciální externí partneři jednáme s konžskou vládou a dalšími institucemi, protože to místo má také velký potenciál pro ekoturismus.“

Jeden by řekl, že nezbývá než držet palce. Do projektu se však může zapojit každý z nás, a to v sobě ani nemusíte najít stejnou odvahu jako Artur. Stačí jeho aktivity podpořit sbírkou na Donio.

Premiéra filmu

Premiéra filmu proběhla 16. října. Divákům je nyní dokument k dispozici na stránkách Elephangelist.cz, Arthurovy aktivity mohou podpořit sbírkou na Donio.cz. Pro ty, kteří mají raději osobní zážitek je připraveno 20. října od 18:00 promítání v pražském Kině Dlabačov. Akce je přístupná veřejnosti zdarma.

Tvůrci dokumentu jsou režisér Jakub Chlouba, fotograf Radek Karko, producent Lukáš Hodis a produkční a odborný konzultant David Alexa.

Partnery projektu jsou Huawei, Nadační fond Zeměkvět, Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody, FilmCrew, Gumotex, Audiovizuální produkce Univerzity Palackého v Olomouci, ViaGood, DAV a.s a Obchodní centrum Šantovka Olomouc.

Tagy: