České Švýcarsko jsem nezapálil, obrátil obžalovaný. Dříve se měl sám udat, ve vazbě zůstává

Krajský soud v Ústí nad Labem v úterý prodloužil vazbu 36letému Jiřímu L. Ten podle kriminalistů způsobil loňský požár v Hřensku v Národním parku České Švýcarsko.

„Navrhoval jsem, aby soud pana obviněného ponechal ve vazbě. Soud mému návrhu vyhověl. Pan obviněný si ponechal lhůtu, není to tedy zatím pravomocné. Před soudem nevypovídal,“ uvedl státní zástupce Tomáš Skála. Soud má obavy, že by obviněný muž na svobodě mohl své činy zopakovat nebo utéct před spravedlností.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Z dědečka se stal sexuální predátor. Muž z Děčínska znásilnil dceru i vnučky, u soudu se kál

Jak už dříve informovala CNN Prima NEWS, Jiří L. se měl na policii přijít udat sám. Jeho obhájce ale novinářům v úterý řekl něco zcela jiného. „Klient trvá na tom, že České Švýcarsko nezapálil, to je důležité,“ sdělil obhájce Vít Pavko.

Krajské státní zastupitelství na Jiřího L. podalo začátkem listopadu obžalobu pro dva trestné činy. „A to obecné ohrožení a poškození cizí věci,“ potvrdila už dříve krajská státní zástupkyně Anna Puchtová s tím, že muž založil požár v době velkého sucha, kvůli čemuž se plameny rychle šířily. „Škoda, která byla jeho jednáním způsobena, je okolo 350 milionů korun,“ doplnila Puchtová.

S největším požárem v historii České republiky loni bojovalo přes šest tisíc hasičů. Mohutné plameny tehdy sežehly přes 1 500 hektarů parku a zničily i několik domů v osadě Mezná. V případě prokázání viny mu hrozí až 15 let vězení.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Myslivce, který měl omylem zastřelit rybáře, policie propustila. Čeká se na znalecké posudky

Tagy:
požár státní zástupce Česko Státní zastupitelství ČR Národní park České Švýcarsko