To jsem vážně nečekala, slavila Lucie Bílá Českého slavíka. Zpěvákům vládl Ztracený

Českého slavíka v kategorii zpěvaček získala Lucie Bílá, která si zároveň odnesla i ocenění absolutní slavík. V kategorii zpěváků vítězství obhájil Marek Ztracený, nejpopulárnější skupinou se stal Kabát. Ocenění v jubilejním 60. ročníku hudební ankety v sobotu převzali v pražském Foru Karlín. Do hlasovní o nejoblíbenější interprety letos podle pořadatelů přišlo rekordních 2 110 364 hlasů.

„Tohle jsem vážně nečekala,“ prohlásila Bílá v narážce na proslulou větu zesnulého Karla Gotta, který spolu s ní anketě tradičně dominoval. Připomněla, že doma má více než třetinu ze všech zlatých slavíků – konkrétně 21. „Z toho 12 absolutních. Já jsem spokojená,“ shrnula. Druhá se v anketě popularity umístila loňská vítězka Ewa Farna, třetí místo obhájila Eva Burešová. Bílá se stala i celkovou vítězkou ankety Český slavík, když od fanoušků hlasujících na internetu získala celkem 71 519 hlasů.

Skupina Kabát si ocenění nepřevzala osobně, protože je na turné. S diváky v sále i u televizních obrazovek se spojila prostřednictvím telemostu z haly v Liberci a poděkovala fanouškům za hlasy. „Ahoj, my jedeme dál,“ vzkázal frontman kapely Josef Vojtek. Loni Kabát obsadil třetí místo, tehdy zvítězila kapela Mirai před Kryštofem.

V kategorii Nejoblíbenější písnička posluchačů rádia Impuls uspěla skladba Originál od Marka Ztraceného, který tuto cenu získal potřetí v řadě. Ztracený ovládl i kategorii zpěváků, a obhájil tak prvenství z minulého roku. Druhou příčku obsadil Vojtěch Dyk, třetí je Richard Krajčo.

Do Síně slávy Českého slavíka v sobotu jako první vstoupil herec, komik, textař, zpěvák, básník, hudebník, režisér, dramatik a výtvarník Jiří Suchý.

Celonárodní anketu o nejpopulárnějšího zpěváka, zpěvačku a hudební skupinu založil v roce 1962 redaktor Mladého světa a pozdější cimrmanolog Ladislav Smoljak. Do roku 1991 nesla název Zlatý slavík.

Lidé pro své oblíbence hlasovali na webu ankety do konce října. Anketu v posledních letech jejího konání provázely různé kontroverze, například kvůli údajné manipulaci s hlasy. V roce 2016 vzbudilo pozornost druhé místo Tomáše Ortela i jeho skupiny Ortel. Kapela byla spojována s krajní pravicí a kritici jí vyčítali xenofobní texty namířené proti menšinám.

Tagy: