Česko má prvního fotbalistu v africké lize. Hráče Karviné překvapily předzápasové rituály

Jiří Ciupa je první český fotbalista v africké lize.

Český brankář v Africe

Český brankář Jiří Ciupa se ve 26 letech rozhodl přijmout další výzvu a přestoupil do Jihoafrické republiky. Stal se tak prvním českým profesionálním fotbalistou působícím v Africe. Celou dosavadní kariéru od přípravek až po A-tým přitom strávil v Karviné.

Jiný kraj, jiný mrav. Přesně to teď na vlastní kůži zažívá český fotbalový brankář a odchovanec Karviné Jiří Ciupa. Ještě na začátku sezony usedal v české nejvyšší soutěži na lavičku. Teď jako první Čech nastoupil v Jihoafrické republice, kde se stal posilou týmu TS Galaxy F.C. První zápas ale se svými novými spoluhráči prohrál 0:1, přesto netradiční premiéra stála za to.

ČTĚTE TAKÉ: Rána pro svět sportu. Ve 43 letech zemřel známý italský fotbalista, šlo o nešťastnou náhodu?

„Užil jsem si ho moc, všechno to pro mě bylo nové. Jsou tu některé věci, které jsem ještě nezažil, třeba když se kluci před rozcvičkou nabuzují,“ popsal pro CNN Prima NEWS fotbalista s tím, že jde zejména o zpěv.

Než se ale africké písně naučí, bude to zřejmě chvíli trvat, africká angličtina je totiž přeci jen trochu jiná. „Když se baví mezi sebou, nemám moc šancí se chytat. Uvidíme časem. Určitě bych se nějakou jejich písničku rád naučil,“ uvedl se smíchem Ciupa.

Když se řekne Afrika, každý si vybaví safari a vedra. Počasí ale českého brankáře trochu zaskočilo. „Čtyři dny zpátky přišla studená fronta z Antarktidy, byly asi čtyři stupně, foukal studený vítr, mrholilo celý den a kousek odsud napadly asi dva metry sněhu,“ popisoval.

I když v Česku nemá africká liga zrovna renomé, finančně je exotické angažmá zajímavé. „Oproti Karviné jsem si polepšil, ale určitě to není tak, jako když jde někdo do Saúdské Arábie vydělávat miliony. Ovšem když to vezmu z mého pohledu, tak já bych se na takové peníze v české lize asi nedostal,“ nechal se slyšet Ciupa.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Šťastlivec na Spartě skóroval z půlky hřiště a získal milion. Řekl, proč neměl do soutěže chuť

Tagy: