Česko zasáhne deštivé počasí. Experti nevyloučili vzestup řek při vysokých úhrnech srážek

Déšť v Praze (2. 8. 2024)

Počasí 01.10.2024 (6:40)

V Česku se v následujících dnech vyskytnou četné přeháňky a deště. Spolek Meteo Včasné varování na svém Facebooku uvedl, že od úterý do neděle by mohlo spadnout od 10 do 40 mm srážek. Nevylučují ale i vyšší úhrny – v takovém případě by opět mohlo dojít k vzestupu hladin řek. Deštivé počasí Česko čeká i podle předpovědí Českého hydrometeorologického ústavu, žádná výstraha ale aktuálně v platnosti není.

V Česku bude v nadcházejících dnech panovat deštivé počasí. „Zdá se, že od úterý do nedělního rána spadne v ČR od 10 do 40 mm srážek,“ uvedl na Facebooku spolek Meteo Včasné varování, který spolupracuje s různými meteorologickými službami.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zapomeňte na sněhovou nadílku. Evropu čeká mokrá a teplá zima, naznačují modely

Podle něj se ale mohou objevit i vyšší úhrny. „Pokud spadne toto množství srážek za celé období, je předpoklad, že si s tím povodí a půda poradí. Pokud by to bylo více než 50 mm, hrozí už vzestupy říček a řek,“ dodal spolek. Nebezpečí ale prý zatím neočekává.

Od západu se otevřela brána pro časté přeháňky či občasný déšť. Takové počasí by mělo začít hlavně od zítřejšího dne až...

Posted by Meteo Včasné varování on Monday, September 30, 2024

Deštivé počasí předpokládají také experti z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podle nich se srážky začnou od západu objevovat v úterý a později večer budou častější. Ve čtvrtek už se déšť vyskytne na většině území.

Před vzestupem hladin řek ale meteorologové ČHMÚ nevarují a ani není v platnosti žádná výstraha.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Manžele strhl proud, spása dorazila na poslední chvíli. Dům vzala voda

Tagy: