Český královský institut oficiálně zahájil svou činnost

Český královský institut

Český královský institut

Doslova na vlnách Vltavy zahájil v pátek 24.9. svou činnost Český královský institut. Akce, která se nesla v duchu hesla “monarchie, ne anarchie”, odstartovala v 19 hodin na lodi na pražském Dvořákově nábřeží. Slavnostní plavbu poctila svou návštěvou řada významných osobností jako například honorární konzul Sultanátu Omán Ivo Vaněk. Dále spisovatel Petr Ludwig nebo Muž roku 2017 a syn zpěváka Standy Hložka Matyáš Hložek. Celým večerem pak provedl moderátor Matěj Misař a o hudební představení se postaral zpěvák Adam Mišík.

V rámci večera pak čekalo hosty hned několik překvapení. Prvním byla zdravice zpěváka Daniela Landy, který se nemohl dostavit, a tak podpořil Český královský institut alespoň formou krátkého videa, kde zmínil, jaké hodnoty by měla ctít hlava státu, a to právě i v případě, kdy by to byl monarcha. Dalším překvapením bylo promítnutí nápisu “monarchie, ne anarchie” na několik pražských památek nebo na Náplavku.

Český královský institut jako nepolitickou organizaci založil úspěšný podnikatel JUDr. Zdeněk Prázdný, podle kterého se celý večer vydařil.

“Myslím, že dnešní večer a kontakt s lidmi ukázal, že zájem o podobné myšlenky je. Mnoho celebrit s námi chce spolupracovat a jsou ochotni chodit na debaty nebo přednášky. Já doufám, že ten trend vydrží a budeme vidět, budeme slyšet, a to tak jako tou bylo dnes.”

Ředitel institutu zároveň doplnil, že je jedním z cílů také podnítit veřejnost k tomu, aby začala přemýšlet o reálné možnosti, že by třeba Česko mohlo zase jednou být monarchií. “My musíme zaujmout všechny. Chceme-li tedy docílit toho, aby se tady o monarchii skutečně uvažovalo, tak jsou dvě cesty. První cesta je politická. To znamená, že politické garnitury rozhodnou o změně ústavy, druhá cesta je tzv. zespodu. Znamená to, že lid bude mít přání, které projeví třeba v referendu a politické garnitury budou tuto vůli respektovat.”

Podle honorárního konzula Sultanátu Omán, Iva Vaňka, je Český královský institut osvícenou myšlenkou, která si rozhodně zaslouží velkou pozornost. “Už jenom proto, že demokracie, ve které dnes žijeme, je podle mého názoru tak trochu na úbytě a je potřeba dál přemýšlet o tom, jaká společenská zřízení do budoucna mají smysl.”

Myšlenka zaujala i publicistu a spisovatele Petra Ludwiga, který popřál Českému královskému institutu do začátku hlavně odvahu. “V dnešní době je dobrý, když někdo navrací určité hodnoty do českého diskurzu a myslím si, že je to zajímavá myšlenka, minimálně se o tom bavit.”

Český královský institut už teď chystá další akce, tou nejbližší bude kulatý stůl, který proběhne už v listopadu.

Tagy: